René van der Meer / freelance redacteur

Treffende teksten. Print en online.

Overgave aan de Nijl

AD Reiswereld 2012
Download hier de PDF van het krantenartikel

Eenmaal gewend aan de bescheiden boot kan een ontspannen cruise over de Nijl beginnen. Inclusief uitstapjes naar het oude Egypte en mummiespel met wc-papier.

Na een week varen sprongen bij Maxime Everis de tranen in haar ogen. Tranen van geluk. Ter ere van haar zilveren huwelijk maakte ze met haar man Robert een Nijlcruise. De boottocht langs de steden Luxor en Aswan beviel haar zo goed, dat ze niet naar huis wilde. Ook Robert was geraakt door Egypte en wist bij thuiskomst in Engeland wat hem te doen stond: meteen weer een Nijlcruise boeken. Op dezelfde boot. ,,Dat is nu tien jaar geleden. We zijn terug blijven komen,’’ zegt Robert terwijl hij over het hem inmiddels bekende dek van de RA2 kijkt. ,,Dit is onze twintigste keer.”

De RA2, vernoemd naar de zonnegod Ra, geeft zijn charme niet direct prijs. Het 70 meter lange schip telt drie verdiepingen, een restaurant, een winkeltje, 77 hutten en een bar. Dat is het. Geen casino, bioscoop, golfslagbad of bowlingbaan waarmee menig cruiseschip de verveling buiten boord houdt. Bij aankomst op de boot in Luxor is lastig voor te stellen hoe het een decor kan vormen van een week waar sommigen geëmotioneerd naar terugverlangen.

Ongemerkt gooit de kapitein de trossen los en geruisloos zet hij koers naar het zuidelijk gelegen Aswan. Buiten is het donker en van Egypte is nog niets te zien. Hoe anders is dit de volgende ochtend. Door een kier in de gordijnen glinstert het spiegelgladde water van de Nijl. Met de gordijnen en balkondeuren open, vult de hut zich met zonnestralen en rustgevend geklots. Een skyline van palmbomen, zandheuvels en minaretten glijdt stapvoets voorbij. Goedemorgen, Egypte.

Of je het nu vanuit de eigen hut, de raampjes van het restaurant of vanaf het dakterras aanschouwt: het uitzicht blijft uren boeien. Net nadat een voorbij varende zeilboot precies vanuit de juiste hoek op de foto is gezet, verschijnen in de verte kleurige huisjes. Weer verderop doemen goudgele rotsen op, inclusief grotten en ruïnes van vergeten tempels. Onmogelijk te fotograferen, maar wel sfeerbepalend: gebalk van ezels langs de oever, afgewisseld door gejoel van kinderen die zwaaien naar ieder cruiseschip op hun Nijl.

Nu is cruisen op de Nijl meer dan zonnen en glimlachen naar ezeltjes. Mits daarvoor is gekozen en betaald, is met uiteenlopende excursies het Egypte te ontdekken waar de boot gedurende de cruise aanmeert. De uitstapjes zijn als pakket te boeken en beslaan de gehele week. Het programma voor morgen staat bondig op een bord in de lobby, alle deelnemers zijn ingedeeld in groepen.
En zo staan de zeventien Nederlandse leden van groep Horus op een vrijdagochtend aan hun pink te ruiken. Volgens de programmering is de groep in een parfummuseum in Aswan, maar door de vele geprijsde flesjes zou het ook een winkel kunnen zijn. Ach, wat geeft het? Er is gratis thee en het personeel legt vriendelijk uit waarom hun parfum zo bijzonder is. Met aan iedere vinger een ander geurtje maken bezoekers kennis met uiteenlopende parfums.

Eerder die dag wandelde groep Horus over een stuwdam, keek het uit over het 500 kilometer lange Nassermeer en stond het bij de Philae Tempel oog in oog met hiërogliefen. Allemaal onder begeleiding van gids Hisham Abdo. Zijn interesse in de geschiedenis van zijn geboorteland bracht hem eerder in Leiden, waar hij een aantal jaar verbonden was aan de universiteit. Sindsdien spreekt Hisham aardig goed Nederlands en dat komt van pas wanneer je vijfduizend jaar Egyptische historie wilt overbrengen op Hollandse vakantiegangers. Aan feitenkennis geen gebrek. Hoogte, breedte, diepte, leeftijd en gewicht; Hisham weeft ze feilloos in zijn verhaal en zegt alles voor de zekerheid twee keer. ,,Deze tempel is ontdekt in 1886. Ontdekt, in 1886.’’

Terug op de boot staat er een steunbetuiging in de vorm van een thermoskan koffie in de hut. Morgenochtend voor zonsopgang wacht het échte werk: een bezoek aan de rotstempels van Abu Simbel. Om toeristen te beschermen tegen eventuele onrust in het land, vertrekt er om 4 uur ’s morgens een beveiligd konvooi van touringcars richting het tempelcomplex. Een rit van drie uur, dwars door de woestijn die opwarmt door de opkomende zon. Ter plaatse wacht een ontmoeting met twee surrealistisch grote tempels van ruim 3000 jaar oud. Vier reusachtige beelden vormen de toegangspoort van de eerste tempel en lijken op het kunststof filmdecor van Indiana Jones. In plaats daarvan zijn ze stuk voor stuk uit rotsen gehakt. De tweede tempel is kleiner, maar met een hoogte van ruim 10 meter nog steeds imponerend.

Natuurlijk kennen Robert en Maxime de weg naar Abu Simbel. Ze zijn er meerdere keren geweest. Net als in de Koningsvallei, steenfabriek en tempel van Hatsjepsoet die groep Horus nog te wachten staan. Tegenwoordig slaat het echtpaar de uitjes meestal over. Robert vult zijn dagen met backgammon en zwemmen in een sporadisch hotelzwembad dat het stel eenmaal aan wal blind weet te vinden. ,,Thuis heb ik drie bedrijven. Alleen hier kom ik tot rust,” zegt Robert. Soms haakt hij in bij de rest, zoals eerder deze week, tijdens de disco, toen met een mummiespel met een wc-rol en een Egyptische variant van spijkerpoepen de grenzen van de plaatsvervangende schaamte werden opgerekt. Veel vaker trekt Robert zijn eigen plan.

Hij wel. Want eenmaal lid van groep Horus leef je volgens een strak stramien. Lunch en diner worden aangekondigd door een matroos die met een belletje langs de hutten wandelt. De tafelindeling is door de bediening bepaald. De verrassingen aan boord vind je in het lopend buffet. ,,Zit hier vlees in?” vraagt een vrouw aan de ober naast een dampende schaal. ,,Geen vlees,” antwoordt hij. ,,Kip.”

En dan is er nog de schoonmaker, die geen hut verlaat zonder van aanwezige dekens, handdoeken en toiletartikelen een vogel of krokodil te vouwen. Zijn werkstukjes vormen een dankbaar gespreksonderwerp wanneer de dialoog aan tafel even stagneert. Wat kan gebeuren, aangezien je driemaal daags een tafel met willekeurige bootgenoten deelt.

Het duurde even voordat Marijke van der Venne zich hieraan kon overgeven. ,,Ik ga graag mijn eigen weg,’’ zegt ze vanaf een ligstoel op het dek. ,,En dan kan ik haar weer gaan zoeken,’’ lacht haar partner Hennie Bongers, die naast haar ligt. De twee volgden alle excursies, behalve die vroege ochtend waarin de groep naar Abu Simbel vertrok. Marijke: ,,Toen zij wij op eigen gelegenheid het centrum van Aswan ingetrokken.’’ Hennie: ,,Fantastisch, wat je dan meemaakt. We moesten overal thee drinken en we hebben een markt en een museum bezocht.’’

Die ochtend in Aswan is voor Hennie en Marijke uiteindelijk het hoogtepunt van hun cruise, maar ook over de rest zijn ze enthousiast. Marijke: ,,Het is een perfecte manier om te ontspannen en veel van het land te zien. Al kan het dus raadzaam zijn soms je eigen koers te varen.”

Melanie en Kelly Dijkstra hebben ook een leuke week gehad. Met hun 16 en 19 jaar zijn ze de jongsten op de boot. Wat zij thuis aan hun vriendinnen gaan vertellen? ,,Dat we naar een parfummuseum zijn geweest,’’ zegt Melanie. ,,En die tempel waar we zo vroeg heen moesten vond ik ook heel bijzonder. Vooral die muurtekeningen,’’ vult Kelly aan. Hun moeder Petra is blij dat ze haar meiden heeft meegenomen. ,,Met hun vriendinnen kunnen ze altijd nog op strandvakantie. Ik wilde ze iets laten zien. Dat is gelukt.”

Ondertussen vaart de RA2 onverstoord over het gladde water van de Nijl, Luxor is bijna in zicht, het uitzicht nog even indrukwekkend als op de eerste dag. Robert en Maxime, op hun beurt, bedanken het personeel voor wederom een fijne week. Zonder tranen, dit keer. Ze melden zich over zes maanden weer.

uit & thuis
AD Reiswereld voer over de Nijl met Corendon. Vanaf €299 boek je een ticket voor zowel de vlucht als de cruise. De boot vertrekt vanaf Luxor en vaart in acht dagen naar Aswan en terug. De reis is inclusief overnachtingen, volpension en transfers. Een excursiepakket is te boeken vanaf €139. Voor dit bedrag bezoek je onder andere de Koningsvallei en de tempels van Karnak, Luxor en Hatsjepsoet. Bij een uitgebreider pakket (€247) zijn onder meer een bezoek aan de tempel van Abu Simbel en een zeilboottocht over de Nijl inbegrepen. Verdere kosten per persoon: €30 fooi en €20 visumkosten, te voldoen bij aankomst in Luxor. corendon.nl

October 6th, 2012 at 12:03 pm

Posted in

37 Responses to 'Overgave aan de Nijl'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Overgave aan de Nijl'.

 1. .

  tnx for info….

  Marion

  24 Aug 14 at 7:23 am

 2. .

  благодарю!!…

  tracy

  26 Aug 14 at 4:34 pm

 3. .

  ñïàñèáî!…

  tom

  20 Nov 14 at 7:40 pm

 4. .

  ñïñ!…

  jordan

  21 Nov 14 at 7:24 pm

 5. .

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

  arthur

  23 Nov 14 at 12:07 am

 6. .

  ñïñ!…

  darrell

  23 Nov 14 at 3:27 pm

 7. .

  ñïñ çà èíôó….

  corey

  23 Nov 14 at 5:28 pm

 8. .

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

  Gary

  30 Nov 14 at 7:26 am

 9. .

  áëàãîäàðñòâóþ!…

  carlton

  1 Dec 14 at 10:03 pm

 10. .

  ñïàñèáî çà èíôó!…

  craig

  5 Dec 14 at 1:25 am

 11. .

  tnx for info!!…

  lewis

  10 Dec 14 at 1:48 pm

 12. .

  good info!!…

  brad

  10 Dec 14 at 2:19 pm

 13. .

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

  Stephen

  11 Dec 14 at 12:32 pm

 14. .

  tnx!…

  Milton

  11 Dec 14 at 6:01 pm

 15. .

  good!…

  Warren

  12 Dec 14 at 4:45 am

 16. .

  áëàãîäàðåí….

  ronald

  13 Dec 14 at 5:04 am

 17. .

  ñïñ….

  alex

  14 Dec 14 at 6:32 am

 18. .

  good info!!…

  Donald

  14 Dec 14 at 9:15 pm

 19. .

  ñýíêñ çà èíôó!!…

  Claude

  17 Dec 14 at 5:45 am

 20. .

  hello….

  bill

  23 Dec 14 at 5:36 pm

 21. .

  áëàãîäàðñòâóþ….

  Jackie

  26 Dec 14 at 2:10 am

 22. .

  ñïñ çà èíôó!…

  Tommy

  14 Jan 15 at 1:43 pm

 23. .

  áëàãîäàðþ….

  Dale

  16 Jan 15 at 6:29 am

 24. .

  tnx for info….

  martin

  16 Jan 15 at 11:00 am

 25. .

  thanks for information….

  Javier

  20 Jan 15 at 10:44 am

 26. .

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

  Craig

  20 Jan 15 at 11:16 am

 27. .

  ñïñ çà èíôó….

  Earl

  20 Jan 15 at 11:48 am

 28. .

  ñïàñèáî çà èíôó!…

  Jordan

  21 Jan 15 at 1:21 pm

 29. .

  áëàãîäàðåí!…

  travis

  21 Jan 15 at 1:55 pm

 30. .

  ñýíêñ çà èíôó!…

  morris

  26 Jan 15 at 1:09 pm

 31. .

  áëàãîäàðñòâóþ….

  floyd

  30 Jan 15 at 9:33 am

 32. .

  ñýíêñ çà èíôó….

  Reginald

  2 Feb 15 at 12:27 am

 33. .

  ñýíêñ çà èíôó….

  Ronnie

  3 Feb 15 at 3:08 am

 34. .

  tnx for info!…

  alfonso

  7 Feb 15 at 12:46 am

 35. .

  ñýíêñ çà èíôó….

  Ernesto

  9 Feb 15 at 7:32 am

 36. .

  ñïàñèáî çà èíôó!…

  Adam

  9 Feb 15 at 8:09 am

 37. .

  ñïñ çà èíôó!…

  Antonio

  10 Feb 15 at 2:06 pm

Leave a Reply