René van der Meer / freelance redacteur

Treffende teksten. Print en online.

LA aan je voeten

Het Parool / 2013
PDF

Je hebt geen auto nodig om Los Angeles te ontdekken. Een metrokaart en een paar gympen brengen je vlotter langs de bekendste en verrassendste locaties.

De Verenigde Staten van Amerika: land van de automobiel. Van uren maken op de highway, de Starbucks-drive-thru en de gps die aangeeft dat je over 149 mijl een keer naar rechts moet. Klopt. Totdat je Los Angeles binnenrijdt en aansluit in de eeuwige file die de stad verstopt. In 2013 is Los Angeles door onderzoeksbureau Inrix uitgeroepen tot dichtstgeslibdste stad van het land. Het bureau rekende tevens uit dat de gemiddelde inwoner van LA veertien mijl (ongeveer 22,5 kilometer) per uur rijdt en tijdens een willekeurig ritje meer dan een half uur verprutst met filerijden. Kostbare tijd, die je slimmer kunt besteden.

Welnu, Los Angeles heeft een metrosysteem. Al lijkt dat een goed bewaard geheim te zijn. Terwijl toeristen elkaar op Hollywood Boulevard verdringen voor een kiekje met Spiderman of een andere als superheld verklede straatartiest, heersen in metrostation Hollywood/ Highland rust en ruimte. Het contrast is bijna lachwekkend. Helemaal als je je realiseert dat de mensen bovengronds straks weer vast zullen staan in het verkeer, waarschijnlijk nadat ze de parkeerjongen een tiendollarbiljet in het vuistje hebben gestopt. In plaats daarvan vertrekt hier keurig op tijd een metro. Zes lijnen doorkruisen Los Angeles. Voor een toeristische kennismaking volstaat de Red Line, letterlijk de rode draad waarlangs je de beste plekken van LA kunt bereiken. Lopend, welteverstaan.

Hollywood Walk of Fame
Toch loont het de moeite bij Hollywood/Highland eerst de roltrap naar boven te nemen. Hier wacht het Los Angeles dat bekend is van film en tv. Afvinken dus dat Dolby Theatre, waar de Oscars worden uitgereikt. En Grauman’s Chinese Theatre, met een stoep vol hand- of voetafdrukken van filmsterren. Of de Hollywood Walk of Fame en, heel in de verte, de witte Hollywoodletters. Een halte verder, bij Hollywood/Vine, tref je nog meer toeristische allemansvrienden. Het Hollywood Palladium, één van de bekende concertzalen van de stad, Amoeba, ’s werelds grootste platenzaak en wederom de Walk of Fame, die diverse straten bestrijkt. Wie daarna nog geen genoeg heeft van de entertainmentindustrie, rijdt naar metrohalte Universal City. Een gratis shuttlebus brengt je vanhier naar pretpark Universal Studio’s, waar je je een dag kunt vermaken met attracties zoals Transformers: The Ride-3D en rondleidingen door filmstudio’s.Rondom Universal Studio’s vind je de Amerikanen op hun luidruchtigst, met de Universal City Walk, een manische winkelstraat waar consumeren tot topsport is verheven. Een zaak met louter keukenmagneten? Of alleen slippers? Spareribs kluiven in een supersaloon of poseren naast de gigantische gitaar voor het Hard Rock Café? Het bestaat en het kan, op de Universal City Walk. Tot zo ver deze even hilarische als verplichte kant van LA.


Comedycafés
Aan het begin van de Red Line, voor de deur van halte Union Station, wacht de oorsprong van Los Angeles. Indianen, Spanjaarden en Mexicanen stonden aan de wieg van wat nu een miljoenenstad is. Het historische district, El Pueblo de Los Angeles, heeft die oorsprong knap vast weten te houden. Wandelend langs monumentale panden en over de Mexicaanse markt in Olvera Street krijg je een beeld van LA’s eerste bewoners. Hier staat ook het oudst bewaard gebleven huis van de stad. Europeanen gniffelen wellicht om bouwjaar 1818, maar voor Amerikanen is dat bijna prehistorie.
Een paar haltes verder,

bij metrostation Pershing Square, ligt ook een openluchtmuseum. Dit is downtown Los Angeles, waar tussen de hoogbouw een paar goed bewaarde geheimen verstopt zijn. Niet te missen is een ritje in de Angels Flight, beter bekend als de kortste spoorlijn ter wereld. Voor vijftig dollarcent brengt een oranje treintje je een heuvel op. Begin 1900 dé manier voor prominente buurtbewoners om van hun status te getuigen. Het ritje van nog geen minuut lijkt nog het meest op een tochtje met een skilift tussen wolkenkrabbers.
Een paar straten verder staat Bradbury Building. Van de buitenkant een kolos van bruine baksteen, binnen een sprookjesachtig decor. Gepoetst hout, de mar meren tegels, het gietijzeren hekwerk en het glazen dak maken het negentiende-eeuwse gebouw één van de fotogeniekste panden van de stad. Dat begreep ook filmmaker Ridley Scott, die hier delen van Blade Runner opnam. Eten in downtown kan uitstekend in Grand Central Market, een gezellige en schone markthal met Mexicaanse, oosterse en zelfs Europese eettentjes. Echt Amerikaans opscheppen doe je in The Original Pantry, ongeveer vijf minuten lopen van Grand Central Market. Dit typisch Amerikaanse restaurant staat bekend om de gigantische porties en doet daarmee al sinds 1924 goede zaken. 24 uur per dag, zeven dagen per week. Wie dat niet gelooft mag de deur controleren waarop inderdaad geen slot zit. Voor de kassa zit een slijtplek in de vloer, vanwege de talloze klanten die hier hebben afgerekend.
Rondom Hollywood en downtown liggen diverse etnische wijken. Elk met een eigen stijl. China Town, vlak bij metrostation Civic Center, maakt een gezellig rommelige indruk én huisvest Hop Louis, een beroemd Chinees restaurant, waar onder anderen Bill Clinton te gast was. Strakker en opgeruimder is Little Tokyo, waar tempels en sushibars het straatbeeld bepalen. In Thai Town, te bereiken via halte Hollywood/Western, loopt alles juist weer door elkaar. Versleten motels naast Thaise altaren.

Het zijn compleet verschillende delen van de stad, verbonden via een prima metrolijn. Eerlijk is eerlijk. Soms moet je even doorstappen om alles te bereiken. De stad is duidelijk niet overal ingericht op voetgangers. Reken dus op de nodige rode stoplichten, terwijl het verkeer minuten achtereen voorbijtuft. Maar wie slim navigeert en beseft dat je te voet parkeergeld noch benzine betaalt en daarmee de portemonnee en het milieu een plezier doet, zal van de Red Line houden. Inclusief de laatste halte: North Hollywood. Geen verborgen parel aan het einde van de lijn, wel een sympathieke en rustige wijk, waar artistiekelingen hun kunst exposeren en iets drinken in één van de vele comedycafés. Na North Hollywood is het beste van de Red Line en daarmee het hart van LA ontdekt. Tijd om een auto te huren en buiten de stad uren te maken op de highway.


3x rondleiding met een gids

Modern skyline walking tour
Omhoog turen in downtown Los Angeles. Tijdens deze tour komen de architectonische hoogtepunten van de stad voorbij. Kosten tien dollar (7,50 euro). Halte Pershing Square. laconservancy.org

Hollywood behind the scenes
Ervaren gidsen praten je tot achter de komma bij over onder andere het ontstaan van Hollywood, de eerste Oscaruitreiking en de bekendste filmlocaties van de stad. Kosten 25 dollar (19 eu

ro). Halte Hollywood/Highland. redlinetours.com/la

Las Angelitas del pueblo
Verzamelen naast de historische brandweerkazerne en vervolgens in een uurtje langs de oorsprong van Los Angeles. Gratis. Halte Union Station. lasangelitas.org

Liever zelf de regie? Op www.angelswalkla.org zijn gratis complete wandelgidsen te downloaden.

REISINFORMATIE
Een dagkaart voor de metro in Los Angeles kost vijf dollar (ongeveer vier euro) plus eenmalig één dollar voor de kaart, die je hierna kunt opladen. De metro van de rode lijn rijdt door de week van half vijf ’s morgens tot één uur ’s nachts. Vrijdag en zaterdag rijdt de metro een uurtje langer door. Al in bezit van een huurauto? Bij de haltes Union City en North

Hollywood is parkeren gratis. metro.net

March 3rd, 2014 at 3:48 pm

Posted in

72 Responses to 'LA aan je voeten'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'LA aan je voeten'.

 1. .

  thank you….

  russell

  20 Jan 15 at 10:44 pm

 2. .

  ñïàñèáî!…

  Daniel

  21 Jan 15 at 8:59 am

 3. .

  áëàãîäàðåí!…

  gregory

  21 Jan 15 at 9:15 am

 4. .

  thank you….

  juan

  21 Jan 15 at 11:43 am

 5. .

  thank you!!…

  nathan

  25 Jan 15 at 11:45 am

 6. .

  tnx for info….

  jonathan

  25 Jan 15 at 12:19 pm

 7. .

  ñïñ!!…

  cecil

  29 Jan 15 at 1:44 pm

 8. .

  good….

  Brent

  29 Jan 15 at 7:34 pm

 9. .

  ñïñ!!…

  Arturo

  29 Jan 15 at 8:07 pm

 10. .

  ñïñ çà èíôó….

  micheal

  31 Jan 15 at 8:41 pm

 11. .

  ñýíêñ çà èíôó!!…

  peter

  3 Feb 15 at 3:53 am

 12. .

  tnx for info….

  gordon

  3 Feb 15 at 4:25 am

 13. .

  áëàãîäàðåí….

  Jared

  3 Feb 15 at 8:16 pm

 14. .

  áëàãîäàðþ….

  calvin

  4 Feb 15 at 1:08 pm

 15. .

  ñïñ!!…

  Jackie

  4 Feb 15 at 1:39 pm

 16. .

  thanks!…

  Max

  4 Feb 15 at 2:11 pm

 17. .

  ñïñ!…

  fernando

  5 Feb 15 at 7:14 pm

 18. .

  ñïñ çà èíôó….

  Juan

  5 Feb 15 at 7:46 pm

 19. .

  áëàãîäàðåí!!…

  isaac

  5 Feb 15 at 8:22 pm

 20. .

  ñïñ çà èíôó!…

  Daniel

  8 Feb 15 at 6:13 am

 21. .

  ñïñ!…

  dan

  8 Feb 15 at 6:43 am

 22. .

  ñïñ!!…

  Nelson

  9 Feb 15 at 2:16 pm

Leave a Reply