René van der Meer / freelance redacteur

Treffende teksten. Print en online.

L.A. in het spoor van The Doors

Het Parool / 2010
Download hier de PDF-versie

Los Angeles Californië. Stad van The Doors. Onder leiding van Jim Morrison maakte de band zich hier eind jaren zestig onsterfelijk en de plekken die toen een rol speelden, zijn nog steeds een bezoek waard. Een trip door L.A. City, in het spoor van The Doors.

Je moet het maar net zien. Een bordje bij de ingang van restaurant Mexico aan Santa Monica Boulevard wijst bezoekers op de historie van het pand: ‘THE DOORS WORKSHOP. THE DOORS Used This Building As a Recording Studio. L.A. Woman Mixed & Recorded Here.’ De plek waar hongerige gasten nu burrito’s bestellen, was vroeger het kantoor van The Doors. Hier werd fanmail beantwoord en nagedacht over de toekomst. Hier sliep Jim Morrison zijn roes uit op de bank. Het kantoor kreeg een extra functie toen de band besloot om er hun zesde studioalbum op te nemen. Dat vroeg om creatieve oplossingen. Bij gebrek aan een zangcabine werden sommige zangpartijen op het toilet opgenomen. (The Doors Workshop – 8512 Santa Monica Blvd)

Het is een van de plekken in Los Angeles die een rol hebben gespeeld bij de doorbraak van The Doors. In een periode van zes jaar wisten Jim Morrison (zang), Robbie Krieger (gitaar), Ray Manzarek (toetsen) en John Densmore (drums) uit te groeien tot een van Amerika’s meest invloedrijke bands. Veertig jaar en meer dan vijftig miljoen verkochte albums later zijn The Doors nog steeds niet vergeten. Hier en daar helpt L.A. een handje mee om het verleden in leven te houden. Zo heeft diner Barney’s Beanery met typische dinerzitjes en de muren vol vergeelde krantenknipsels de tijdsgeest knap buiten de deur gehouden. Dit is de plek waar Jim zijn schijf van vijf kwam halen, wat zoveel wil zeggen als een sporadisch ontbijt met de nodige drank. Oliver Stone gebruikte Barney’s Beanery in zijn film The Doors uit 1991. In de scène speelt acteur Val Kilmer een bezopen Morrison die zijn blaas voor het gemak aan de bar leegt. Waar gebeurd. “Yes, Jim peed on our bar”, zegt een serveerster trots terwijl ze rondgaat met koffie. Barney’s Beanery is nog steeds een fijne stek om wat te eten. Dat weet ook Quentin Tarantino die hier het script van Pulp Fiction heeft geschreven. (Barney’s Beanery – 8447 Santa Monica Blvd)

De wereld lag eind jaren zestig aan de voeten van The Doors. Toch bestond hun leefgebied uit slechts een paar stratenblokken. Zo hoefde Jim na een avond doorzakken in Barney’s maar een stukje te lopen voordat hij in zijn motelkamer in het Alta Cienega Motel op bed kon ploffen. Tussen 1968 en 1970 huurde hij hier kamer 32. Hij tripte er op LSD, had onderonsjes met vrouwelijke fans en ontving Mick Jagger toen deze naar Los Angeles was gekomen om de podiumkunstenvan Jim Morrison af te kijken. De huidige eigenaar van het motel kent zijn klassiekers. Voor een aangepast bedrag van $ 69,95 kun je een nachtje slapen in de Jim Morrison Room. Voor dat geld mag je je naam en lofuitingen op de door fans volgeschreven muren pennen. (Jim Morrison Room #32 – 1005 N La Cienega Blvd)

Kort na hun oprichting in 1965 keken The Doors met een schuin oog naar de fameuze Whisky a Go Go, toen de meest populaire tent van L.A. en nog steeds een plek waar muzikale ambities gemaakt en gekraakt worden. Uiteindelijk schopten The Doors het inderdaad tot huisband van de Whisky. Tot de avond waarop Jim de zaal tijdens het nummer The End bijpraatte over vadermoord en incest. Geschokt zocht het publiek naar een gepaste reactie. De eigenaar was minder aarzelend en trapte de band zijn tent uit. Geen ramp. The Doors hadden hun debuutplaat bijna af en waren klaar voor het grotere werk. (Whisky a Go Go – 8901 Sunset Boulevard)

Zo speelden The Doors op 5 juli 1968 in The Hollywood Bowl, een gigantische arena met ruimte voor 18.000 man. Het moest legendarisch worden en filmcamera’s stonden klaar om alles vast te leggen. Het werd een aanfluiting. Terugkijkend naar de beelden van The Doors live
at Hollywood Bow
l is een zanger te zien die maar niet op stoom komt. Wellicht had het iets te maken met Mick Jagger die Jim LSD had gevoerd en hem het hele optreden op de vingers had zitten kijken. In The Hollywood Bowl treden nog steeds artiesten op. Overdag kun je een rondje over de lege tribunes lopen en mooi uitkijken over de Hollywood Hills. (The Hollywood Bowl – 2301 N Highland Ave)

Voor de wortels vanThe Doors moet je naar het strand van Venice Beach. Dit is de omgeving waar de jonge Jimmy Morrison op het dak van een appartement woonde, zijn eerste songteksten schreef en hallucinerend van de drugs door de branding slenterde. Het is ook de plek waar hij oud-klasgenoot en toetsenist Ray Manzarek vertelde een band te willen oprichten. Benieuwd naar zijn plannen vroeg Ray of Jim iets wilde zingen. Jim zong Moonlight Drive en Ray wist genoeg. “Heb je al een naam voor de band”, wilde hij alleen nog weten. “Jazeker,” antwoordde Jim, “we noemen ons The Doors.”

Het appartement waar Jim toen woonde, staat er nog steeds. Een kolossaal betonnen gebouw vlakbij de boulevard waar souvenirshops trouw t-shirts van The Doors verkopen. Op het appartement is het bord ‘The Morrison Apts’ geschroefd. Veel meer is er niet te zien. Een paar straten verder is een mooier eerbetoon te vinden. Een gigantische muurschildering van zanger Jim torent hier boven de huizen uit. Kunstenaar Rip Cronk beschilderde de muur in 1991 en brengt sindsdien mensen in verwarring, omdat ze denken dat dit de plek is waar Jim heeft gewoond. (The Morrison Apts – kruising:  Speedway – Westminster Ave)

(Muurschildering – kruising: Speedway – 18th Avenue) Rode draad in het bewogen bestaan van Jim was Pamela Courson, zijn vriendin wanneer het beide partijen uitkwam. Pamela woonde in de hippiebuurt Laurel Canyon en vanuit haar huis had Jim mooi zicht op de hippe buurtbewoners. Het inspireerde hem tot het nummer Love Street met daarin de tekst ‘I see you live on Love Street.  There’s this store where the creatures meet’. Die store, de Canyon Country Store, bestaat nog. Goed weggestopt langs een slingerweg slurpen de hippies van toen er nu hun cappuccino’s terwijl ze elkaar masseren en meezingen met cd’s van buurtgenoot Joni Mitchell. (Pamela’s eerste huis – 1414 Rothdell Trail)

(Canyon Country Store – 2108 Laurel Canyon)

Later verhuisde Pamela naar West-Hollywood en voor het huis waar ze toen, vaak met Jim, woonde, staat het bordje ‘Last U.S. Home Jim Morrison’. Jim kijkt tegenwoordig in postervorm vanachter een raam naar de Doorsliefhebbers die zich proberen voor te stellen hoe het hier geweest moet zijn. Hoe Jim hier teksten schreef, de liefde aan Pam verklaarde en zijn spullen van straat raapte wanneer zij deze tijdens een ruzie uit het raam had gesmeten.

Begin 1971 vertrok Pamela naar Parijs en liet Jim in haar woning achter. Kort daarna reisde hij haar achterna, weg van de waanzin van L.A., vastberaden het in Frankrijk te maken als filmmaker en dichter. Lang heeft zijn Europese avontuur niet geduurd. Jims leven, en daarmee dat van The Doors, eindigde op 3 juli 1971 in een badkuip in Parijs.
(Last U.S. Home Jim Morrison – 8216 Norton Avenue)

SOUNDTRACK VOOR EEN DOORS-DAG IN L.A.

1. Moonlight Drive – het eerste nummer dat Jim Morrison op Venice Beach voor toetsenist Ray Manzarek zong.
2. Light my Fire – ‘Ik heb nog wel een nummer’, zei gitarist Robbie Krieger tijdens een oefensessie. Dat lied bleek Light my Fire, de grootste hit van de band.
3. Peace Frog – “Indians scattered on dawn’s highway bleeding/Ghosts crowd the young child’s fragile eggshell mind”, aldus Jim die in dit nummer terugblikt op een verkeersongeval waarvan hij getuige was. Hij geloofde dat de ziel van een toen overleden indiaan in zijn lichaam was gekropen.
4. L.A. Woman – stripbars, freeways en de Hollywood Hills. In dit nummer eert de band hun hometown L.A..
5. The End – ooit begonnen als simpel liefdesliedje. Uitgegroeid tot een hypnotiserende rit van 11 minuten. Legendarisch vanwege Jims Oedipus-passage.
6. Alabamba Song (Whisky bar) – open sollicitatie van de band voor een optreden in The Whiskey a Go Go.
7. Love Street – Jims beschrijft de straat van zijn liefje en de Canyon Country Store.
8. The Unknown Soldier – zonder de Vietnamoorlog te noemen, haakten The Doors met dit nummer in op de maatschappelijke discussie van dat moment.
9. Riders on the Storm – slotakkoord van de zanger Jim Morrison. Het laatste nummer op de laatste plaat die hij met The Doors maakte.September 16th, 2010 at 12:46 pm

Posted in

52 Responses to 'L.A. in het spoor van The Doors'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'L.A. in het spoor van The Doors'.

 1. .

  ñïñ!…

  cecil

  5 Feb 15 at 11:25 pm

 2. .

  ñýíêñ çà èíôó!!…

  michael

  7 Feb 15 at 12:27 am

Leave a Reply