René van der Meer / freelance redacteur

Treffende teksten. Print en online.

Joris Linssen: Verslaafd aan heftige gevoelens

Interview NL30 / 2008

Wanneer Joris Linssen niet op zoek is naar heftige verhalen op televisie, zingt hij er over op het podium. Vroeger met een knipoog als smartlappenkoning Ome Cor. Tegenwoordig met zijn band Caramba waarmee hij meeslepende Mexicaanse mariachi-liedjes vertaalt. ‘Een tikkeltje pathos heb ik toch wel aan mijn kont hangen.’

Mexicaanse mariachi-liedjes?
‘Het zijn eigenlijk Mexicaanse smartlappen. Ik heb Geschiedenis gestuurd met als afstudeerrichting Latijns-Amerika Studies. Voor mijn eindscriptie heb ik vier maanden in Mexico gewoond. Op het Plaza Garibaldi hoorde ik die muziek voor het eerst. Mannen met verweerde koppen leerden elkaar deze levensliederen. Op die plek, nippend aan een heupfles tequila in een bruine zak, dacht ik: ‘dit is het helemaal.’

Want?
‘Je moet je dat daar voorstellen. Zo’n tikkeltje ranzig plein met veel grote drama’s. Ruziënde stelletjes. Een zwerver op een bankje. Muzikanten in vilten pakken, stijf geworden van het zweet. En dan die macho’s die allemaal klein worden, want ze staan als een druilerig jongetje onderaan een balkon voor een mooie meid te zingen. Meeslepend en vet. Het raakte me enorm. Het pathos, het zwelgen zelfmedelijden spreekt me erin aan.’

Wat is er mooi aan zelfmedelijden?
‘Ik houd erg van die roes. Als jongetje van acht ging ik al achter de piano zitten en met het pedaal ingetrapt, drukte ik zoveel mogelijk zwarte toetsen in. Lekker mineur. Ik speelde net zolang tot ik in vervoering raakte. Een soort trance. Dat vond ik lekker en dat is nog steeds zo. Geraakt worden of mensen als zanger raken, vind ik heerlijk.’

Blijf je door zo’n roes niet hangen in sombere buien?
‘Het is niet echt droef, hè. Het is dat zwelgende, meeslepende. Als je Eenzame Kerst van André Hazes luistert, kun je een glimlach niet onderdrukken. Het is net iets teveel en daarom weer relativerend. Als je moe bent, omdat je bijvoorbeeld iets te lang hebt gefeest, is een goede huilfilm de volgende dag juist lekker. Maar dan ben je niet verdrietig of depressief, ofzo. Het is niet triest. Het is net te zoet, net te glad en daarom juist lekker. Eigenlijk is mariachi ook too much, maar dat heeft me altijd aangesproken. Ome Cor was dat ook en vroeger, toen ik nog in de rockband The Vendettas zong, werd ik in een recensie een keer vergeleken met Jon Bon Jovi. Haha. Een tikkeltje pathos heb ik toch wel aan mijn kont hangen.’

Laat het mariachigevoel zich wel naar het Nederlands vertalen?
‘Je zou denken van niet, maar ik vind het heel goed kunnen in het Nederlands. Ik houd niet van pretenties en intellectuele opsmuk dus die tamelijk eenvoudige liedteksten probeer ik ook eenvoudig te vertalen. Maar wel op zo’n manier dat ze net zo puur en direct als in Mexico zijn. En dat werkt. Ook omdat ik het in klank vertaal. Soledad, een enorm triest liedje van de zangeres Chavela Vargas, betekent eenzaamheid, maar als ik dat zing, mist het de poëzie. Soledad wordt dan Zo alleen. Dat is  veel mooier en klinkt bijna hetzelfde. Het zijn een soort puzzeltjes en die los ik op als ik bijvoorbeeld op de fiets zit.’

Welke rol speelt die roes waarover je sprak bij je werk als televisiemaker?
‘Tijdens Hello Goodbye voer ik op Schiphol steeds korte gesprekken over het echte leven en over de sentimenten van het leven. Dezelfde thema’s als bij de smartlap, eigenlijk. Ik ben daarbij steeds op zoek naar bijzondere momenten waarin ik een klik heb met mijn gesprekspartner. Als dat lukt, maken we samen een diepe belevenis mee. We komen dan in een soort flow. Eigenlijk is dat ook een soort roes, ook al duurt het maar heel kort. Aan die roes van een heftig en intiem gesprek, ben ik verslaafd.’

Waarom?
‘Het is toch gewoon de drang om het leven te voelen, zonder allemaal ellende zelf mee te hoeven maken. Het is mijn manier van groots en meeslepend leven.’

Dat zijn vast gezellige gesprekken wanneer jij op een verjaardag bent.
‘Haha. Het is een stand waarin ik ga staan en ik heb er wel mee moeten leren omgaan. In het begin van Taxi, dat was ook zo’n soort programma, merkte ik dat ik me niet goed meer kon concentreren wanneer één van mijn vrienden bijvoorbeeld een verhaal vertelde over zijn computer die het niet goed deed. Omdat ik de hele dag grote verhalen zocht en vond, begon ik weg te dromen bij de gewone huis-tuin-keuken-verhalen. Toen ik dat merkte, vond ik dat helemaal niet goed. Ik vond het slecht van mezelf dat ik niet meer kon opletten tenzij ik heel erg werd geprikkeld. Ik wilde niet impuls verslaafd worden en heb het afgeleerd om dat te verlangen. Ik sta niet meer de hele tijd in de Hello-Goodbye-stand.’

Trouwe kijkers van Hello Goodbye zullen wel even moeten wennen wanneer ze zien dat je ook als zanger optreedt.
‘Ja, als je eenmaal op televisie komt, krijgen mensen een bepaald beeld van je. Ook al treed je, zoals ik, daarnaast al vijfentwintig jaar op. Maar het verschil tussen mijn muziek en programma’s wordt wel steeds kleiner.’

Hoe bedoel je dat?
‘De programma’s gaan steeds dieper naar de dingen waar het echt om draait in het leven. En de muziek wordt ook steeds puurder.’

En dat is uiteindelijk je doel?
‘Euh…ja. Rauw en puur. Het leven voelen. Geraakt worden, daar gaat het over. Anders heeft het hele leven geen nut?’

Waarom niet?
‘Dat is toch saai? Als je je alleen maar quasi-verveeld van de ene winkel naar de andere begeeft. Daar lijkt me niks aan.’

Wel even wat anders dan Ome Cor.
‘Ome Cor had ik nodig om de smartlap te kunnen zingen. Ik ben opgegroeid in een gezin en een tijd waarin de smartlap fout gevonden werd. Maar ik vond het stiekem toch heel mooi. In die jaren zong ik Engels in rockbandjes en van die positie in één keer overgaan naar de smartlap was echt een stap te ver. Via de parodie van Ome Cor kon ik de stap toch maken.’

Wat is er eigenlijk met Cor gebeurd?
‘Ome Cor is dood en begraven. Met koffie en cake, in 2003 in Tivoli. De emancipatie van de smartlap betekende eigenlijk het eind van Ome Cor. Toen we begonnen, moesten mensen er alleen maar keihard om lachen. Later zongen ze mee en genoten ze. De tijd van de jaren zeventig waarin linkse intellectuelen afgaven op smartlappen was verdwenen. Je mocht genieten, ook van het levenslied. Sindsdien hoor je Hazes overal.’

Missie geslaagd. Nederland is aan de smartlap. Een goed moment om naar je favoriete plein in Mexico te emigreren?
‘Haha. Nee hoor. Ik woon hier in Utrecht en met name Lombok erg naar m’n zin. Toen ik hier in 1985 kwam wonen was de stad  rauw en ruw en daar houd ik van. Utrecht was een soort pissteeg. Een stad zonder opsmuk en niet helemaal af. Dat sprak me aan. Het is met de tijd wel mooier geworden, het Museumkwartier bijvoorbeeld, is prachtig en ik ben dat ook meer gaan waarderen. Ik blijf hier dus nog wel even. En ik zing ook in het Nederlands, hè. Als ik nou Spaans zong, was het een ander verhaal.’

Biografie Joris Linssen

Geboren: 28 januari 1966, Nijmegen
Opleiding: Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht
Carrière: Televisiemaker- en presentator bij Taxi, Joris’ Pakketservice, Brok in de Keel en Hello Goodbye. Vroeger zanger van de rockende en bekende The Vendettas. Later als smartlappenkoning Ome Cor. Tegenwoordig vertaalt Joris met zijn band Caramba Mexicaanse miriachi’s in het Nederlands.

June 12th, 2010 at 11:49 am

Posted in

79 Responses to 'Joris Linssen: Verslaafd aan heftige gevoelens'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Joris Linssen: Verslaafd aan heftige gevoelens'.

 1. .

  tnx….

  Sidney

  17 Jan 15 at 9:13 pm

 2. .

  tnx for info….

  Carl

  18 Jan 15 at 3:30 pm

 3. .

  ñïñ çà èíôó….

  otis

  19 Jan 15 at 8:59 am

 4. .

  tnx….

  Stephen

  19 Jan 15 at 9:32 am

 5. .

  ñïàñèáî….

  felix

  19 Jan 15 at 10:08 am

 6. .

  good!!…

  Darrell

  19 Jan 15 at 10:41 am

 7. .

  good!…

  otis

  20 Jan 15 at 3:54 pm

 8. .

  thanks for information!!…

  charlie

  21 Jan 15 at 4:03 pm

 9. .

  áëàãîäàðåí!…

  Perry

  26 Jan 15 at 7:26 am

 10. .

  tnx for info!!…

  jeff

  28 Jan 15 at 5:14 am

 11. .

  áëàãîäàðþ!!…

  Morris

  28 Jan 15 at 10:43 pm

 12. .

  ñýíêñ çà èíôó….

  Jesus

  28 Jan 15 at 11:51 pm

 13. .

  tnx for info!!…

  Jason

  29 Jan 15 at 12:24 am

 14. .

  ñýíêñ çà èíôó!…

  Jeffery

  29 Jan 15 at 12:58 am

 15. .

  ñýíêñ çà èíôó!…

  benjamin

  29 Jan 15 at 1:31 am

 16. .

  ñïñ!…

  Russell

  29 Jan 15 at 2:03 am

 17. .

  ñïàñèáî!!…

  michael

  5 Feb 15 at 3:28 am

 18. .

  ñïàñèáî!!…

  Tyrone

  5 Feb 15 at 3:59 am

 19. .

  ñïñ….

  Barry

  5 Feb 15 at 4:31 am

 20. .

  ñïàñèáî çà èíôó….

  Scott

  5 Feb 15 at 5:02 am

 21. .

  tnx for info!…

  alexander

  5 Feb 15 at 5:33 am

 22. .

  áëàãîäàðåí!…

  gene

  5 Feb 15 at 6:05 am

 23. .

  ñïñ….

  Matt

  5 Feb 15 at 6:37 am

 24. .

  good!…

  Alfonso

  6 Feb 15 at 7:29 am

 25. .

  ñïñ çà èíôó….

  Francisco

  7 Feb 15 at 6:33 am

 26. .

  thanks for information!!…

  Alan

  9 Feb 15 at 5:21 am

 27. .

  tnx for info….

  wallace

  9 Feb 15 at 5:56 am

 28. .

  ñïñ çà èíôó….

  jon

  9 Feb 15 at 6:32 am

 29. .

  ñïñ çà èíôó….

  Bradley

  9 Feb 15 at 7:08 am

Leave a Reply