René van der Meer / freelance redacteur

Treffende teksten. Print en online.

Iedereen een beetje Ier op Saint Patrick’s Day

AD Reiswereld (2011)
Download hier het krantenartikel als PDF

Gehuld in het groen viert Dublin volgende week feest op Saint Patrick’s Day. Je hoeft geen Ier te zijn om in te haken.

Dapper probeert een gids van Guinness Storehouse de fanfare te overschreeuwen die zojuist in de ontvangsthal Born to be Wild heeft ingezet. Tevergeefs. Zijn groepje luistert niet meer en zit in gedachte al aan een glas donker bier. Slimmere bezoekers slaan de rondleiding in de bierfabriek over en stromen als een groene sliert via roltrappen naar de bovenste verdieping. Eindbestemming: Gravity Bar, de bar met een panorama over Dublin dat vandaag uit zijn voegen barst. Het is 17 maart, Saint Patrick’s Day.

MOOISTE DAG VAN HET JAAR
Standaard onderstreept in de agenda van elke Ier: 17 maart, de sterfdag van de heilige Sint Patricius die Ierland bekeerde tot het christendom en daarmee het gezicht van het land bepaalde. Om die geschiedenis en de beste man te herdenken, vieren de Ieren op die datum een nationaal feestje. Maar dat betekent niet dat je als buiten staander op die dag met een boog om Ierland heen moet lopen. Integendeel. Meld je tijdens Saint Patrick’s Day in Dublin en beleef Ierlands mooiste dag van het jaar.

Paddy, zoals de Ieren hun volksfeest noemen, is verdeeld over meerdere dagen, maar draait om de 17de maart. De dag ervoor komt een beetje Ier alvast in de stemming met een bezoek aan de kermis of de kerk, afsluitend met een paar Guinness’ in de pub. Toch staat jong en oud er de volgende dag fris bij wanneer de jaarlijkse parade om 12 uur ’s middags door de straten trekt. Weer of geen weer, geen Saint Patrick’s Day zonder optocht. Bedacht door Ierse immigranten in het koloniale Verenigde Staten van de 18de eeuw, inmiddels wereldwijd omarmd (zie kader).

Muziekgroepen, praalwagens, dansgezelschappen, motorrijders en verenigingsleven van verschillend pluimage schuifelen stapvoets langs honderdduizenden toeschouwers. Fanatiek vooraan achter dranghekken. Zwaaiend vanuit het raam. Op een meegenomen keukentrap of op de nek van een standbeeld. Hoe je het doet, doe je het, maar als Ier zul je de parade zien.

GROENE BAARD
Eén ding hebben de feestvierders gemeen. Ze hebben iets groens aan of op. Het is een verwijzing naar het klaverblad van Sint Patricius. Toen de Ieren na zijn zoveelste uitleg over God, Jezus en de Heilige Geest nog niet begrepen hoe deze drie zich tot elkaar verhielden, trok heilige Patricius een klaver uit de grond. Aan de hand van de drie bladeren legde hij het nog één keer uit. Met succes. Sindsdien is het christendom het grootste geloof in Ierland, het klaverblad (shamrock) het nationaal symbool en stroomt het groen door het bloed van iedere Ier. En dat mag gezien worden op Saint Patrick’s Day. Bescheiden, met een shamrock-speldje. Iets uitbundiger met een groene sjaal. Of zeer toegewijd met een groen geverfde baard.

Toch is niet iedereen even enthousiast over de groene waas die op Saint Patrick’s Day over Ierland trekt. ,,Voor mij is het gewoon een extreem drukke werkdag,” mompelt de barman van de Ierse pub McDaids, doelend op zijn afgeladen kroeg. ,,Ik kom uit Wales en laat het circus een beetje aan me voorbij gaan. Maar zelfs áls ik Ier was, zag je mij niet uitgedost over straat lopen. De trots voor je land zit in je, toch? Daarvoor hoef je je niet groen, geel of oranje te verven.”

EIGENHANDIG GETAPT
Leg dat maar uit aan de lading groene bezoekers die zich zojuist bij de poort van de Guinness Storehouse heeft gemeld. Niets is vandaag te gek in dit tot museum omgebouwde pakhuis naast de beroemde brouwerij. Kleintjes laten hun gezicht groen schminken terwijl pappa aan de bar hangt voor een eigenhandig getapte pint. Wie nog nuchter is, laat zich rondleiden door het museum. Heet je Patrick, Patricia, Peter of iets wat daarop lijkt? Binnen de muren van het pakhuis ben jij vandaag een ster, een Very Important Patrick en dat moet gevierd worden met een VIP-pas, een T-shirt en later vandaag een Patrick Parade door de feestfabriek. Allemaal onder begeleiding van de fanfare.

Saint Patrick wereldwijd
Ierland is niet het enige land waar ze Saint Patrick eren. Ook andere plaatsen kleuren groen op 17 maart.

I CHICAGO
De toch al mooie Chicago River trekt met Saint Patrick’s Day nog meer de aandacht. Liters groene, onschadelijke verf kleuren het water.

I SYDNEY
Saint Patrick’s Day vieren in de brandende zon kan in Sydney. Sinds 1810 heeft de Australische stad een eigen parade.

I BELGIË
Manneke Pis is de kwaadste niet. Tijdens Saint Patrick’s Day trekt hij zijn groenste pakje aan.

I NEW YORK
Met een enorme parade door 5th Avenue drukken Ierse New Yorkers op Saint Patrick’s Day een stempel op hun stad.

I LONDEN
Ook de London Eye, het gigantische reuzenrad langs rivier de Theems, past zich aan. Speciaal voor de feestelijkheden gaan van de 135 meter hoge attractie alleen de groene lampjes aan.

May 10th, 2012 at 9:23 am

Posted in

71 Responses to 'Iedereen een beetje Ier op Saint Patrick’s Day'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Iedereen een beetje Ier op Saint Patrick’s Day'.

 1. .

  ñýíêñ çà èíôó!!…

  Rick

  16 Jan 15 at 12:14 am

 2. .

  áëàãîäàðþ….

  Ruben

  16 Jan 15 at 12:46 am

 3. .

  thank you!!…

  Lance

  19 Jan 15 at 10:39 pm

 4. .

  thanks for information!…

  Allan

  19 Jan 15 at 11:15 pm

 5. .

  ñïàñèáî çà èíôó!…

  eugene

  19 Jan 15 at 11:49 pm

 6. .

  ñïñ!!…

  terry

  20 Jan 15 at 12:22 am

 7. .

  áëàãîäàðþ….

  ricardo

  20 Jan 15 at 12:55 am

 8. .

  tnx for info!!…

  Ronald

  27 Jan 15 at 12:08 pm

 9. .

  hello!!…

  marion

  29 Jan 15 at 8:52 pm

 10. .

  tnx….

  shannon

  1 Feb 15 at 5:34 am

 11. .

  thanks for information!…

  Guy

  2 Feb 15 at 6:43 am

 12. .

  ñïñ çà èíôó….

  oliver

  4 Feb 15 at 1:10 am

 13. .

  thanks!…

  leonard

  4 Feb 15 at 3:58 pm

 14. .

  ñïñ!!…

  Daniel

  7 Feb 15 at 1:41 pm

 15. .

  good….

  chester

  8 Feb 15 at 12:13 am

 16. .

  ñïñ!!…

  cory

  8 Feb 15 at 4:50 am

 17. .

  ñïàñèáî çà èíôó!…

  victor

  9 Feb 15 at 9:35 am

 18. .

  hello!!…

  Aaron

  9 Feb 15 at 10:12 am

 19. .

  tnx for info….

  juan

  9 Feb 15 at 10:48 am

 20. .

  good info!!…

  herbert

  10 Feb 15 at 5:23 pm

 21. .

  ñïàñèáî çà èíôó!…

  fred

  10 Feb 15 at 6:02 pm

Leave a Reply