René van der Meer / freelance redacteur

Treffende teksten. Print en online.

Groen Chicago

AD Reiswereld (2011)
Download het artikel hier als PDF

Met dank aan een milieubewuste burgemeester mag Chicago zich een van de milieuvriendelijkste steden van Amerika noemen. De perfecte plek om de States op een duurzame en gezonde manier te beleven.

Helaas, de daktuin van City Hall is gesloten voor publiek, zo laat de beveiliger van het monumentale stadhuis weten. ,,We houden daar ook bijen en daar kunnen mensen allergisch voor zijn.” Zelf heeft hij wel eens een wandeling door de tuin gemaakt. Zestig meter boven de verkeersdrukte stond hij tussen wilde uien, zonnebloemen en klavertjes. ,,En bijen,” mompelt hij. ,,Ik haat bijen.”

Een daktuin op het stadhuis was een ideetje van burgemeester Richard M. Daley. Al in 1995 maakte Daley zich druk om klimaatverandering en vastbesloten om met zijn Chicago een verschil te maken, presenteerde hij in 2008 het Chicago Climate Action Plan. Een compact rapport waarin de uitdagingen en groene doelen voor de komende tien jaar staan beschreven. Met concrete acties, zoals het bouwen van energievriendelijke gebouwen en verbeteren van fietspaden, wil de stad in 2020 een kwart minder CO2 uitstoten dan ze in 1990 deed. In 2050 moet dit getal zelfs zijn opgeschroefd naar 80 procent.

Deze ambities en de uitvoering ervan plaatsen Chicago hoog op de lijst van duurzame Amerikaanse steden. Los van het rapport kiezen ook diverse ondernemers in Chicago voor een groene koers. Een mooie reden om de stad te bezoeken voor een Amerikaans avontuur, waarbij je je milieubewustzijn niet aan de kant hoeft te schuiven.
Even terug naar City Hall. De tuin op het dak mag dan gesloten blijven; op de wekelijkse Farmers Market naast het stadhuis is wel iedereen welkom. Chicago telt ruim dertig boerenmarkten waar marktlieden uit de omgeving hun biologische producten verkopen. Het is een onwerkelijk gezicht: te midden van wolkenkrabbers liggen iedere donderdag maïs, tomaten, peren en appels uitgestald. Weer eens wat anders dan het fastfood dat in de omliggende straten is te vinden.

Echte gezondheidsfreaks pakken na een bezoekje aan de markt de fiets. Chicago is vanwege goede fietspaden populair bij fietsers en wie er zelf geen bezit, kan terecht bij Chicago B-Cycle. Dit fietsverhuurbedrijf biedt met onbemande verhuurpunten de mogelijkheid om een onverwoestbaar ogende tweewieler te lenen. Voor een dagje B-Cycle reken je 40 dollar af, een fiets voor een uur kost 10 dollar. Een goedkoper alternatief om vooruit te komen is de ‘L’, Chicago’s beroemde metro die deels bovengronds door de stad dendert. Ook hier denkt men aan de toekomst; sommige metrostellen zijn voorzien van een vernuftig remsysteem dat energie opwekt.

Wie liever de bus pakt, kan uitkijken naar de hybride bussen die sinds 2007 door de stad rijden. Een ritje hybride levert 20 procent minder uitstoot op dan ouderwetse diesel.

Vanaf City Hall is het per bus of metro zo’n twintig minuten rijden naar de Bucktown/Wicker Park, oorspronkelijk een Poolse arbeiderswijk, tegenwoordig de buurt voor hippe kunstenaars en yuppen. Hier geen wolkenkrabbers zoals in zakendistrict The Loop, maar arbeiderswoningen waarin trendy winkels zijn gevestigd. Tussen de boekenzaakjes en hippe kringloopwinkels zit Connect. ,,Wij verkopen duurzame kleding,” vertelt eigenaar Kesa Iskra. Zomaar kleren inkopen die klimaatneutraal zijn geproduceerd, is volgens de Amerikaanse te kort door de bocht. ,,Niemand koopt een broek, omdat deze ecologisch is. Wij kijken daarom eerst of het ontwerp ons aanspreekt, daarna checken we of het bijdraagt aan milieu of maatschappij.” Ze pakt een jas uit het rek. ,,Dit merk, Nau, maakt tijdloze kleding van natuurlijk en gerecycled materiaal. Daarnaast doneren ze een deel van hun omzet aan goede doelen.” En zo heeft elk kledingstuk bij Connect een groen tintje.

Natuurlijk heeft de wijk ook een eigen Farmers Market. Elke zondag, behalve in de wintermaanden, scharrelen buurtbewoners hun sla en tomaten bijeen op de biomarkt van Wicker Park. Vaste klant is de kok van Crust, een biologische pizzeria aan de rand van de wijk. ,,We passen onze pizza’s aan op de groenten die voorradig zijn,” zegt bedrijfsleider Ryan Smith. ,,Overige producten, zoals bier, halen we uit de omgeving en we bezorgen onze pizza’s in dozen van geperste maïs. Je betaalt bij ons een paar dollar meer dan elders, maar voor dat geld krijg je een goudeerlijke pizza.” Niet voor niets sieren de woorden eat real de gevel van zijn zaak.

Eat real, het hadden de woorden van David Friedman kunnen zijn. Als oprichter van Epic Burger zet hij zich in voor a more mindful burger zoals het logo van zijn burgerzaak belooft. Met biologische burgers, brood van lokale bakkers en gerecyclede verpakkingen hoopt hij in Chicago een doelgroep te bereiken die doorgaans niet bezig is met duurzaamheid. ,,Ik had een hip vegarestaurant kunnen beginnen, maar dat is preken voor eigen parochie. Met hamburgers kan ik mijn boodschap breder verspreiden.” En die boodschap luidt: ,,Weet wat je eet en kies, als het even kan, voor voeding die op een normale manier is geproduceerd. Dus zonder hormonen, antibiotica of nitraten.”
David is de laatste om te beweren dat zijn hamburgers gezond zijn. ,,Maar áls je er een eet, kun je beter een verantwoorde nemen.”

En als je dan toch op de groene weg bent, check je daarna in bij Allegro Hotel. Gevestigd in het hartje van de stad oogt dit pand uit 1920 niet direct als een toon- beeld van duurzaamheid. Toch mag de Allegro zich de eigenaar noemen van een zilveren Green Seal certificaat, een keurmerk voor organisaties en bedrijven die voldoen aan de strenge milieueisen van Green Seal. ,,Tot in het kleinste detail proberen wij een bijdrage te leveren aan een schoner milieu,” zegt Joe Pagone, de Director of Rooms, volgens zijn naambordje. ,,Zo printen we alles dubbelzijdig en zijn onze douchekoppen waterbesparend. Niet gebruikte shampoo doneren we aan de daklozenopvang en onze stoep schrobben we met afvalwater van de douches.”

Niet alleen hotels doen hun best om hun carbon footprint, zoals Amerikanen het noemen, te minimaliseren. De musea van Chicago doen minstens zo fanatiek mee. Op de Museum Campus, een uitgestrekt stadspark met uitzicht over Lake Michigan, spelen drie imposante musea een wedstrijdje duurzaamheid. Maakt het Adler Planetarium gebruik van windenergie, dan laat het naastgelegen Field Museum even weten dat je in het restaurant terecht kunt voor heuse biowijn. Koploper, op het moment, is echter het enorme Shedd Aquarium. Met moderne warmte- en koeltechnieken wist dit immense gebouw het klaar te spelen om het energieverbruik met 80 procent terug te dringen.
Bij een duurzaam verblijf in Chicago hoort een bezoek aan Millennium Park. Geklemd tussen Lake Michigan en de hoogbouw van The Loop, fungeert dit immense park als voortuin voor de stad. Al na een paar stappen langs aangeharkte perkjes, beekjes en bomen verstommen de stadsgeluiden en laten krekels zich horen. Je zou bijna vergeten dat je boven auto’s en treinen wandelt. Pardon? Inderdaad, onder Millennium Park zijn een parkeergarage en treinstation gevestigd en het park is daarmee officieel, jawel, een daktuin. Burgemeester Daley stelde zich begin dit jaar niet opnieuw verkiesbaar. Het is afwachten in welke mate zijn opvolger, Rahm Emanuel, de groene koers voortzet. Aan de stad zal het in elk geval niet liggen.

uit & thuis

I DE REIS Voor ongeveer €600 vlieg je vanafSchipholrechtstreeks naar Chicago. Bij thuiskomst na een verblijf in deze groene stad, surf je natuurlijk even naar greenseat.nl om je vlucht te compenseren. De burgemeester zal trots op je zijn.

I HET VERBLIJF Overnachten in het Allegro Hotel kan vanaf €125. Behalve Allegro Hotel hebben in Chicago ook Hotel Burnham, Hotel Monaco, InterContinental Chicago en het Tallbott Hotel een zilveren Green Seal status.

I MEER INFORMATIE Het complete Chicago Climate Action Plan is te vinden op chicagoclimateaction.org. Daarop staan tevens veertien manieren waarop ieder huishouden jaarlijks 1000 euro aan energiekosten kan besparen.

I DE STAD UIT Klaar met Chicago? Op het vliegveld van Chicago zijn hybride auto’s te huur voor een minder vervuilende roadtrip door de omgeving. Meer informatie op explorechicago.com.

I BESTE REISTIJD Het weer in Chicago kan per uur verschillen, maar tussen mei en september volstaat een goed paar schoenen en een extra trui. De winters, daarentegen, zijn altijd streng. Een verblijf tussen december en april is daarom af te raden.

December 24th, 2011 at 4:27 pm

Posted in

46 Responses to 'Groen Chicago'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Groen Chicago'.

 1. .

  благодарен!!…

  ted

  23 Aug 14 at 10:50 am

 2. .

  спасибо за инфу….

  Martin

  23 Aug 14 at 1:07 pm

 3. .

  благодарствую!…

  arturo

  23 Aug 14 at 4:02 pm

 4. .

  спс!!…

  jesus

  23 Aug 14 at 11:03 pm

 5. .

  благодарю!!…

  vernon

  26 Aug 14 at 1:46 pm

 6. .

  tnx for info!!…

  Neil

  17 Nov 14 at 3:16 am

 7. .

  tnx for info!…

  Cody

  17 Nov 14 at 3:32 am

 8. .

  áëàãîäàðåí….

  dennis

  17 Nov 14 at 3:47 pm

 9. .

  thanks for information!!…

  ronald

  19 Nov 14 at 2:57 pm

 10. .

  ñýíêñ çà èíôó….

  Clifton

  19 Nov 14 at 3:43 pm

 11. .

  thank you!…

  Michael

  19 Nov 14 at 8:18 pm

 12. .

  thanks for information!…

  Arthur

  20 Nov 14 at 4:24 pm

 13. .

  tnx for info!!…

  wesley

  20 Nov 14 at 8:20 pm

 14. .

  ñïàñèáî!…

  kyle

  21 Nov 14 at 7:22 am

 15. .

  thanks!!…

  Cody

  22 Nov 14 at 12:52 am

 16. .

  ñïàñèáî çà èíôó….

  jimmy

  26 Nov 14 at 7:18 pm

 17. .

  tnx!!…

  matthew

  27 Nov 14 at 11:56 am

 18. .

  ñïñ!…

  Calvin

  27 Nov 14 at 3:47 pm

 19. .

  ñïàñèáî!!…

  Trevor

  30 Nov 14 at 4:10 am

 20. .

  ñïñ!!…

  Joel

  30 Nov 14 at 2:28 pm

 21. .

  ñïñ çà èíôó!!…

  Gerald

  10 Dec 14 at 10:25 pm

 22. .

  áëàãîäàðåí….

  cory

  11 Dec 14 at 12:56 am

 23. .

  áëàãîäàðåí….

  russell

  11 Dec 14 at 9:47 am

 24. .

  áëàãîäàðñòâóþ!…

  kenny

  12 Dec 14 at 2:05 pm

 25. .

  ñïñ!!…

  mike

  12 Dec 14 at 2:29 pm

 26. .

  tnx for info!!…

  jacob

  13 Dec 14 at 4:41 am

 27. .

  tnx for info!!…

  sam

  14 Dec 14 at 9:44 pm

 28. .

  thanks!!…

  Jeffery

  15 Dec 14 at 11:28 am

 29. .

  good info….

  julius

  16 Dec 14 at 2:52 pm

 30. .

  tnx for info….

  Shannon

  17 Dec 14 at 11:15 pm

 31. .

  ñïàñèáî….

  virgil

  23 Dec 14 at 7:02 am

 32. .

  thank you!!…

  donald

  23 Dec 14 at 10:43 am

 33. .

  áëàãîäàðåí!…

  todd

  24 Dec 14 at 8:12 am

 34. .

  ñïñ!!…

  marc

  24 Dec 14 at 3:27 pm

 35. .

  áëàãîäàðåí….

  Alberto

  19 Jan 15 at 12:15 am

 36. .

  tnx for info!!…

  jesse

  20 Jan 15 at 3:05 am

 37. .

  hello….

  jaime

  23 Jan 15 at 9:02 pm

 38. .

  ñïñ!…

  Shane

  23 Jan 15 at 9:36 pm

 39. .

  hello!…

  ronnie

  23 Jan 15 at 10:09 pm

 40. .

  good!!…

  Ralph

  23 Jan 15 at 11:06 pm

 41. .

  tnx for info!!…

  ricky

  29 Jan 15 at 5:34 am

 42. .

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

  Alfredo

  3 Feb 15 at 11:45 pm

 43. .

  thank you!!…

  peter

  5 Feb 15 at 12:46 am

 44. .

  good….

  ronnie

  5 Feb 15 at 7:42 am

 45. .

  tnx for info!…

  Kenny

  8 Feb 15 at 11:19 am

 46. .

  tnx for info….

  wallace

  9 Feb 15 at 5:38 am

Leave a Reply