René van der Meer / freelance redacteur

Treffende teksten. Print en online.

Geniale gek: Brian Wilson (CJP Magazine)

CJP Magazine
Klik hier voor de originele PDF van dit artikel

In CJP Magazine krijgen iconen de ruimte die ze verdienen. Zo ook Brian Wilson, waarover ik onderstaande schreef.

Hij zag het grote plaatje en stuwde The Beach Boys naar de top. Eenmaal boven wachtte Brian Wilson een val die veertig jaar zou duren.

Wanneer Brian Wilson in 1967 alleen nog in zijn zwembad wenst te vergaderen omdat niemand hem daar kan afluisteren, kijken zijn vrienden elkaar on gerust aan. Gaat het wel lekker met hun muzikale vriend? Niet echt. Het genie dat kort daarvoor de popmuziek had herschreven, is de weg kwijt. Paranoïde en gefrustreerd komt een van de meest talentvolle muzikanten aller tijden tot stilstand.

Als jonge jongen, doof aan een oor en doodsbang voor zijn agressieve vader, heeft Brian één geluk. Hij is muzikaal. Uit het niets schudt hij de meest pakkende melodieën uit zijn mouw en samen met zijn broers, een neef en een vriend vormt hij The Beach Boys. De band speelt surfpop, opgewekte tienermuziek met meerstemmige zang en een gezonde dosis rock ‘n roll. Dat alleen broer Dennis kan surfen, is bijzaak. De band groeit uit tot een van de meest succesvolle Amerikaanse popgroepen van de jaren zestig. Met dank aan Brian die op een moordend tempo hitmateriaal aflevert.

Maar zijn talent en uitzonderlijke manier van denken brengen hem eng dicht bij de afgrond van de waanzin. Stress en drugsgebruik geven hem het laatste duwtje. In 1964 krijgt Brian een zenuwinzinking waardoor hij niet langer mee kan op tour en thuisblijft om muziek te schrijven. Geen probleem, zo blijkt. Wanneer The Beach Boys na een tournee vragen of Brian nog iets leuks heeft bedacht, legt hij Pet Sounds op tafel. Een haast buitenaards album dat afrekent met alle muzikale grenzen van dat moment. Brian gebruikt de studio als instrument, stapelt partijen en houdt op wonderbaarlijke wijze overzicht over de meest complexe composities.

Pet Sounds was pas het begin, belooft Brian. De opvolger, Smile, zal dé popsymfonie worden waarop iedere tiener het leven viert. Best een boute uitspraak, zo beseft hij later. In het bijzonder een band uit Engeland maakt hem onrustig: The Beatles. Vastberaden om deze gasten voor te blijven, werkt Brian zich stuk op Smile. Jarenlang pielt hij aan dat wat de perfecte plaat moet worden. Wanneer die Beatles ondertussen met Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band komen aanzetten, ontploft Bri- ans brein. ‘They already did it’, komt er nog net over zijn lippen waarna hij wegzakt in een depressie. De Beach Boy komt zijn huis niet meer uit en besteedt meer tijd aan eten dan aan muziek. Met honderdveertig kilo schoon aan de haak, een baard en lange haren lijkt hij in de verste verte niet meer op de kapitein die ooit The Beach Boys naar het succes loodste.

Tot 2003. Zonder baard en kilo’s lichter heeft Brian een nieuwtje: Smile komt er alsnog en hij zal het live uitvoeren. Fans vliegen elkaar huilend in de armen als hij op 20 februari 2004 in Londen inderdaad aftelt en doet of de afgelopen veertig jaar niet hebben plaatsgevonden. Brian’s back.

www.cjp.nl

November 29th, 2013 at 1:23 pm

Posted in

61 Responses to 'Geniale gek: Brian Wilson (CJP Magazine)'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Geniale gek: Brian Wilson (CJP Magazine)'.

 1. .

  ñýíêñ çà èíôó!!…

  Nicholas

  31 Jan 15 at 12:17 pm

 2. .

  tnx for info!…

  Calvin

  3 Feb 15 at 4:58 pm

 3. .

  ñïàñèáî çà èíôó….

  Lynn

  3 Feb 15 at 7:46 pm

 4. .

  thanks for information….

  raul

  4 Feb 15 at 5:28 pm

 5. .

  tnx for info!…

  travis

  5 Feb 15 at 5:50 pm

 6. .

  hello!…

  steve

  6 Feb 15 at 1:31 am

 7. .

  hello!…

  William

  6 Feb 15 at 2:03 am

 8. .

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

  Wesley

  8 Feb 15 at 7:02 am

 9. .

  hello….

  Julius

  9 Feb 15 at 2:58 am

 10. .

  áëàãîäàðþ….

  kelly

  9 Feb 15 at 3:33 am

 11. .

  tnx for info!!…

  jorge

  10 Feb 15 at 8:54 am

Leave a Reply