René van der Meer / freelance redacteur

Treffende teksten. Print en online.

Buffet voor haaien

Wegener Dagbladen / 2011
Download het artikel hier als PDF

De oostkust van Florida is de enige plek ter wereld waar de strandwacht de klok gelijk kan zetten op een haaienbeet. Badplaats New Smyrna Beach staat zelfs bekend als hoofdstad van de haaienaanvallen. „Het is een lopend buffet voor haaien.”

In de werkkamer van George Burgess hangt een scorebord waarop hij bijhoudt hoeveel mensen er we reldwijd door haaien zijn gebeten. Vorig jaar: 79, waarvan 13 in Florida. Dit jaar staat de score tot dusver op 58. Burgess is directeur van het Internationale Shark Attack File in Gainesville, Florida. Deze database waarin de gegevens van haaienaanvallen worden verzameld, gaat te rug tot de zestiende eeuw en biedt inzicht in het gedrag tussen mens en haai.

Koploper op het scorebord van Burgess is Volusia County, een gebied aan de oostkust van Florida. Vorig jaar was het er zes keer raak. Bij het jaar 2008 staat zelfs een aantal van 17 genoteerd. Ter vergelijking: in datzelfde jaar werden in heel Australië tien mensen door haaien aangevallen.

Vrijwel alle aanvallen in Volusia hebben plaats voor de kust van badplaats New Smyrna Beach. „Het is daar een lopend buffet voor haaien”, weet Burgess. Hij doelt op de Ponce In let, een inham waar de zee landinwaarts stroomt. Gelijkma tig met het tij stromen scholen vis hier in en uit de baai. Een gedekte tafel voor hongerige haaien. Op zich is dat geen probleem. Ware het niet dat deze locatie begin jaren zeven tig door surfers is ontdekt. De zandbanken en toen aangelegde pier zorgen er voor de meest consistente golven van de Amerikaanse oostkust.

Op een zomerdag balanceren ruim honderd surfers op de golven van New Smyrna Beach, terwijl onder hen, onzichtbaar voor het menselijk oog, haaien op voedsel jagen. Het water hier is vaak troebel waardoor een haai snel moeten reageren op iets waarvan hij vermoedt dat het een vis is. Geplons, bijvoorbeeld. De haai slaat toe, maar blijkt een surfer tussen zijn kaken te hebben. Een vergissing.

Veertig hechtingen hield Brian Heath aan zo’n haaienvergissing over. In mei 2009 stapte hij vlak voor de kust van zijn surfplank toen hij een enorme pijn in zijn voet voelde schieten. „Alsof ik in een berenklem was gestapt.” Heath zag geen haai, maar wist meteen wat er mis was. „Ik verloor veel bloed en ben met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar ben ik geopereerd.” De volgende dag stond Heath weer buiten en begon een maandenlange revalidatie. Inmiddels staat hij weer op de surfplank. „Nerveuzer dan vroeger, maar ik laat me niet verjagen. Daarvoor zijn de golven te goed. Daarbij is hier nog nooit iemand door een haai gedood.”

Zo redeneren alle surfers bij de baai. De haaien waarmee ze de golven delen, zijn met zo’n anderhalve meter te klein om een mens te verslinden. Het zijn meestal zwartpunt- en tolhaaien. Impulsieve rovers, die na een verkeerde beet verschrikt de diepte induiken. Horror zoals in de film Jaws is in New Smyrna Beach nergens te vinden, maar dat maakt de fascinatie niet minder groot. Elke inwoner van New Smyrna Beach kent de bijnaam van het stadje: Shark Attack Capital of the World, hoofdstad van de haaienaanvallen. Barbara Zafuto van de plaatselijke VVV volgde zelfs een haaiencursus om de vele vragen van bezorgde toeristen te kunnen beantwoorden. „Ik leg ze geduldig uit dat hier geen moordmachines zwemmen.” De badplaats lijkt zich te hebben verzoend met zijn imago. In de hoofdstraat is een sushibar onlangs een actie begonnen. Iedereen die kan bewijzen dat hij gebeten is door een haai, mag er gratis eten. Afgelopen juni kreeg de zaak er weer een vaste klant bij: een jongen werd iets verderop door een haai in zijn kuit gebeten. De derde vergissing van dit jaar.

Blijf uit de buurt
Hoe klein de kans op een haaienbeet ook is,
het is verstandig om haaien zoveel
moge lijk op afstand te houden.

Een paar tips:

Zwem altijd in een groepje
haaien hebben vooral
interesse in eenlingen.

Zwem bij daglicht
haaien zijn bij schemering
en ’s nachts het meest actief.

Blijf uit het water
wanneer je een wondje hebt
of menstrueert
Haaien hebben een neus voor bloed.

Doe juwelen af
wanneer je de zee ingaat
Haaien zien het geglinster
van een armband makkelijk aan
voor een vis met glimmende schubben.

Ga niet zwemmen
waar ook gevist wordt
Aasvisjes zijn niet alleen
populair bij zeevo gels,
maar ook bij haaien.
Grote kans dus dat
ze er rondzwemmen.

Verkeer gevaarlijker dan haai
De kans om te overlijden als gevolg
van een haaienbeet is minimaal,
namelijk 1 op 3.748.067.
De kans om aan iets anders te overlijden,
is vele malen groter.
Doodsoorzaak door
Hart- en vaatziekten: 1 op 5
Verkeersongeluk: 1 op 84
Verdrinking: 1 op 1.134
Onweer: 1 op 79.746

Aantal aanvallen
De VS telde in 2010
de meeste aanvallen: 36.
Australië telde 14 aanvallen
Zuid-Afrika 8
Vietnam en Egypte 6.
Veel plaat sen telden 1 aanval,
zoals de Canarische Eilanden.

Foto’s van beten: Kem McNair
Shark Attack File

September 23rd, 2011 at 6:39 am

Posted in

52 Responses to 'Buffet voor haaien'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Buffet voor haaien'.

 1. .

  ñïñ….

  brandon

  5 Feb 15 at 3:51 pm

 2. .

  thanks for information!!…

  brett

  10 Feb 15 at 6:20 pm

Leave a Reply