René van der Meer / freelance redacteur

Treffende teksten. Print en online.

Brigitte Bardot: Franse verleidster

CJP Magazine 2013

In CJP Magazine krijgen iconen de ruimte die ze verdienen. Zo ook mevrouw Bardot, waarover ik onderstaande schreef.Helemaal ongelijk kon je de vader van Brigitte Bardot niet geven, toen hij een pistool onder de kin van filmmaker Roger Vadim duwde en dreigde hem neer te knallen als deze zijn dochter niet met rust zou laten.

Zij was immers nog minderjarig en druk met haar opleiding tot balletdanseres. Vadim, toen de twintig al gepasseerd, had de bloedmooie Brigitte op de cover van Elle zien staan en was vastberaden haar wegwijs te maken in de filmwereld èn de liefde. Het leeftijdsverschil van zes jaar hield hem niet tegen, laat staan dat pistool onder zijn kin.

Vader Bardot trok dan ook aan het kortste eind. Brigitte valt voor Vadim, gaat acteren in zijn films en trouwt op 18-jarige leeftijd met hem. Op filmgebied wil het niet zo vlotten. Pas na vier jaar aanmodderen maakt Vadim in 1956 de film waarin hij Bardot écht laat stralen: Et Dieu… Créa La Femme, frans voor ‘en God schiep de vrouw’. De film waarin we Bardot blootsvoets zien dansen slaat in als een bom, Vadim heeft zijn meisje niet langer voor zich alleen.De hele westerse wereld raakt in de ban van de verleidelijke française. Ze begrijpt dat de suggestie van seks opwindender is dan porno. Het blijft voor Brigitte niet bij het witte doek. Ondanks het ontbreken van muzikaliteit maakt ze verschillende uitstapjes als zangeres. Eenmaal beroemd veroorzaakt het fenomeen Bardot schokgolven die zelfs het Vaticaan bereiken. niemand minder dan de Paus doet de clip van Noir Et Blanc in de ban, vanwege de expliciete wijze waarop Brigitte hierin over de grond kronkelt. nooit eerder wist een vrouw mannen het hoofd zo op hol te brengen.

De roem trekt een flinke wissel op het leven van de toch al wat labiele Brigitte. Opgejaagd als een dier krijgt ze een afkeer van de glamour om haar heen. In 1973 stapt ze uit de spotlights. Haar afscheidscadeau: een naaktreportage in Playboy. Bardot heeft dan letterlijk alles gegeven en kan terugblikken op een stormachtig bestaan, opgebouwd uit ruim veertig films, drie huwelijken, twee abortussen, een ongewenste zoon, twee zelfmoordpogingen en een handjevol hits. De nieuwe Bardot kiest voor een leven in de luwte en zet zich in als dierenactivist. Tijdens filmopnames op locatie bood ze zielige honden, katten en zelfs geiten al een beter onderkomen haar hotelkamer.

Murw gebeukt door het vele verraad in haar leven verkiest Brigitte dieren tegenwoordig boven mensen. ‘De menselijke soort is een verschrikking’, liet de inmiddels 77-jarige Bardot onlangs weten. Wanneer je beseft dat zelfs haar secretaris zijn zakken vulde met een boek over haar, is zo’n uitspraak al beter te begrijpen. Een stuk lastiger wordt dat met de boeken en brieven die Bardot de laatste jaren heeft gepubliceerd. Racisme en moslimhaat zijn hierin niet onbekend en leverden haar meerdere veroordelingen op.

Helemaal lekker gaat het dus niet met dit voormalige sekssymbool. Maar één ding moet je haar nageven: Bardot weigert te leven volgens de maatstaven van derden. In plaats van teren op oude roem, probeert ze met gezonde zelfspot iets te maken van het heden. Waar andere sterren de tijd willen stoppen met plastische chirurgie leeft Brigitte het leven in het hier en nu. En daarop mag haar vader, overleden of niet, best trots zijn.

Films en muziek van Brigitte Bardot koop je met 10% korting met je CJP-pas.

October 28th, 2013 at 2:42 pm

Posted in

61 Responses to 'Brigitte Bardot: Franse verleidster'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Brigitte Bardot: Franse verleidster'.

 1. .

  tnx for info!!…

  Peter

  30 Jan 15 at 1:45 pm

 2. .

  ñïñ!…

  ronald

  3 Feb 15 at 1:04 am

 3. .

  ñïàñèáî çà èíôó!…

  Christopher

  3 Feb 15 at 4:44 am

 4. .

  áëàãîäàðåí!…

  ian

  4 Feb 15 at 3:09 am

 5. .

  ñïàñèáî çà èíôó!…

  marcus

  7 Feb 15 at 6:49 pm

 6. .

  ñïñ!!…

  Christian

  8 Feb 15 at 2:37 am

 7. .

  ñïàñèáî çà èíôó!…

  Karl

  8 Feb 15 at 8:09 pm

 8. .

  ñïñ çà èíôó!!…

  todd

  10 Feb 15 at 8:33 am

 9. .

  tnx for info!!…

  jorge

  10 Feb 15 at 9:07 am

 10. .

  tnx!…

  Oscar

  10 Feb 15 at 11:53 pm

 11. .

  áëàãîäàðåí….

  troy

  11 Feb 15 at 1:45 am

Leave a Reply