René van der Meer / freelance redacteur

Treffende teksten. Print en online.

Blondie: Barbie met ballen

CJP Magazine
Klik hier voor de PDF van dit artikel

In CJP Magazine krijgen iconen de ruimte die ze verdienen. Zo ook Blondie, waarover ik onderstaande schreef.

Van de rafelige punkscene tot de glamour van de Hall of Fame. Debbie Harry en haar band Blondie stond alles.

Patti Smith verslikt zich bijna wanneer in 1974 de deur van het punkhol CBGB opengaat. Smith, tot dat moment de koningin van de Amerikaanse punkscene, kijkt recht in het mooie gezicht van haar troonopvolgster. Iedere man in de club staart naar de blonde lokken van Debbie Harry, zoals ze zich voorstelt. Daar kan mevrouw Smith met haar afgehapte coupe niet tegenop. ‘Er is hier geen plek voor ons beiden’, snauwt ze Debbie tevergeefs toe. Aan het einde van de avond weet heel CBGB wie Debbie Harry is. Niet veel later heel de wereld.

Debbie zingt al op jonge leeftijd in bandjes, maar zoekt nog naar de juiste koers. Het is gitarist Chris Stein die haar op de juiste plek neerzet: vooraan in zijn punkband die hij voor het gemak Blondie noemt. De begindagen van de band verlopen wat stroef. Chris vergeet soms te spelen en Debbie trekt meer aandacht met haar korte rokje dan met haar zang. Toch staan ze avond aan avond in het even smerige als zinderende CBGB.

Chris, inmiddels de vaste verkering van Debbie, weet wat hij in handen heeft. Een paar pikante foto’s van zijn vriendin zijn voldoende om de aandacht van platenmaatschappijen te trekken. In 1976 verschijnt de single X Offender met op de B-kant de ballade In The Flesh. Die laatste wordt een hit in Australië, met dank aan een dj die per ongeluk de B-kant draait.

In Amerika laten de hits nog op zich wachten en aan popproducent Mike Chapman de taak om Blondie op te poetsen tot Amerikaanse maatstaven. Hij leert drummer Clement Burke maat houden, stelt voor om de instrumenten te stemmen en trekt zich niks aan van hokjes waarin Blondie zou moeten passen. Met de single Heart of Glass flirt de band met disco. Even makkelijk maakt het uitstapjes naar reggae (The Tide is High) en zelfs rap (Rapture).

Jongens willen Debbie hebben. Meisjes willen Debbie zijn. Dat laatste vooral vanwege haar geëmancipeerde teksten. In het nummer Picture This claimt Debbie haar recht om naar mannen te kijken. Girl-power in 1978.

Ruim dertig miljoen verkochte platen later lijkt Blondie binnen, maar drugs en louche managers hebben de bankrekening leeggezogen. Verslaafd en failliet valt de band uit elkaar. Tot 1998. Opeens is daar de hit Maria en is de wederopstand van de blonde legende een feit. In 2006 worden Harry en haar band opgenomen in de Hall of Fame. Iets ouder en met een wat zwaardere stem laat ze hier horen wat producer Mike Chapman bedoelde, toen hij zei: ‘veel mensen willen klinken en ogen als Blondie. Maar er is maar één Debbie’.

www.cjp.nl

November 17th, 2013 at 8:13 pm

Posted in

55 Responses to 'Blondie: Barbie met ballen'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Blondie: Barbie met ballen'.

 1. .

  ñïñ….

  dwight

  6 Feb 15 at 9:44 pm

 2. .

  ñïñ çà èíôó!!…

  Evan

  7 Feb 15 at 12:06 pm

 3. .

  tnx!…

  Trevor

  8 Feb 15 at 10:46 pm

 4. .

  thanks for information!…

  daniel

  8 Feb 15 at 11:23 pm

 5. .

  good info….

  Felix

  8 Feb 15 at 11:59 pm

Leave a Reply