René van der Meer / freelance redacteur

Treffende teksten. Print en online.

Bijkomen op een eiland van suiker

AD REISWERELD / 2010

Mauritius mag dan bij uitstek het eiland zijn om je huwelijksreis te vieren, ook zonder geliefde heet dit paradijs in de Indische Oceaan je welkom.

Natuurlijk zijn ze er, de net getrouwde stelletjes die met hun glimmende trouwring om de vinger dolgelukkig hun liefde op Mauritius vieren. Gisteren tekenden ze hun huwelijksakte, vandaag zoeken ze schelpen in de branding en kijken ze, voor het eerst als echtpaar, zwijgzaam naar de zonsondergang.
En gelijk hebben ze. Mauritius oogt met witte stranden, palmbomen en blauwe zee als een levensgrote ansichtkaart en is daarmee de perfecte omgeving voor een romantisch verblijf.

Wierook en bloemen

Maar Mauritius is meer dan een uitvalbasis voor just married couples. Op het eiland hangt een bijzonder vriendelijke en serene sfeer. En om die te ervaren, heb je geen trouwring nodig. Neem zomaar een dinsdagochtend in het kustplaatsje Mahébourg. De opkomende zon maakt lange schaduwen in de baai. Hindoes, op blote voeten en gehuld in kleurige gewaden, verzamelen zich op de boulevard voor een ceremonie met uitzicht op zee.
,,Binnen ons geloof staat maandelijks een god centraal. Nu is dat Murugan, zoon van Shiva,” zegt Rajendra Modely, voorzitter van de Dravidian Cultural Association die de ceremonie organiseert. In een wit gewaad en met een jongensachtige uitstraling lijkt hij jonger dan de 50 jaar die hij is. ,,Met draagbare altaren en offers zoals wierook, fruit en bloemen bidden we voor kracht en intelligentie.”

Eerder vanmorgen: hindoes trekken vanaf hun tempel door de straten van Mahébourg. Wie nog niet wakker is van de muziekinstrumenten, wordt het van de geluidswagen die de stoet loeiend richting zee begeleidt. Ook goedemorgen: een oude vrouw, net uit bed, vouwt haar gerimpelde handen wanneer de parade haar huisje voorbij rijdt. Leven en laten leven is hier het devies.

Christenen, hindoes en moslims leven op Mauritius vreedzaam samen. ,,We respecteren elkaars geloof,” zegt Modely die in het dagelijks leven zijn geld verdient bij de energieleverancier van het eiland. ,,Ik heb vandaag vrij van mijn werk, zodat ik hier kan zijn. Niemand doet daar moeilijk over, ook al hangen sommige collega’s een ander geloof aan.”

De zon is inmiddels hoger aan de hemel geklommen en warmt het eiland, ter grootte van de provincie Utrecht, in hoog tempo op. Met een geïsoleerde ligging in de Indische Oceaan kan Mauritius rekenen op een tropisch klimaat. Samen met de vruchtbare grond van dit oorspronkelijk vulkanische eiland maakt het Mauritius uitermate geschikt voor het verbouwen van gewassen. Zo heeft het eiland een mooie theeplantage. Onbetwiste leider van de landbouw is echter suikerriet. Eindeloze velden vol groene, wuivende stengels bepalen een groot deel van het landschap.

In het noorden van het eiland steekt een schoorsteen boven de velden uit. Het is de oude suikerfabriek, tegenwoordig een museum voor een snelcursus suikerriet. Oude machines en stoomlocomotieven vertellen de 250 jaar oude relatie tussen Mauritius en suiker. De Fransen lieten de industrie uiteindelijk, met behulp van de nodige slaven, tot bloei komen. Toch waren het de Nederlanders die suikerriet op het eiland introduceerden. Tussen de 16de en 18de eeuw was het eiland in Hollandse handen. Heel netjes ging dit er niet aan toe. Nadat zo’n beetje alle kostbare ebbenhoutbomen waren gekapt en de laatste, alleen op Mauritius levende, dodo was opgegeten, hesen de Hollanders de ankers.

Plooiloos

Ruim twee eeuwen lang bepaalden suiker het leven op het eiland. Pas in de jaren ’80 kwam daar een inkomstenbron bij: toerisme. Sindsdien staat Mauritius bekend als exclusieve vakantiebestemming waar het je wat comfort en luxe betreft aan niets hoeft te ontbreken. Wie wil en kan, boekt een kamer in de Royal Palm en laat het zich voor ongeveer 600 euro per nacht naar de zin maken in dit zessterrenhotel. Grote namen als Kylie Minogue en de Britse prins Harry gingen u voor en Evasion, het glimmende tijdschrift van de hotelketen waaronder Royal Palm valt, laat (semi-)bekende gasten graag aan het woord over hun verblijf. ,,It’s almost unbelievable peaceful,” zegt de Franse skikampioen Candice Gilg terugdenkend aan haar vakantie op het eiland.
En daar heeft de Française een punt. Een beetje zwemmen, lezen met je tenen in het witte zand, naar de spa van het hotel en mijmeren met uitzicht op de diepblauwe zee. Zo ongeveer ziet een doorsnee dag Mauritius eruit. Nergens drukke discotheken of joelende jongeren die op een bananenboot door de golven worden gesleurd, maar rust. Veel rust. Burn-out, een punt gezet achter een lange relatie of gewoon toe aan een adempauze in een plooiloos paradijs? Mauritius is er voor je.
Palmhart
Wie na een paar dagen uitblazen toch iets van het eiland wil zien, kan een reeks bijzondere plekken bezoeken. Een aanrader is de Botanical Garden of Pamplemousses. Dat klinkt als een uitje voor bejaarden, maar eenmaal wandelend onder tien meter hoge palmbomen of naast een 250 jaar oude baobab zijn zelfs dwarse pubers even stil.
Stop hier ook even bij de Princess Palm, de trots van culinair Mauritius. Na gemiddeld zeven jaar groeien is een pietepeuterig deel van de palm klaar voor consumptie en kan de boom tegen de grond. De betere koks van het eiland verwerken palmhart, zoals het heet, dankbaar in pretentieuze gerechten. Bijzonder, hoewel nuchtere Hollanders het waarschijnlijk naar witte kool vinden smaken.
Tweede tip van het eiland is het heilige kratermeer Grand Bassin, of Sacred Lake zoals het ook wordt genoemd, nadat een priester droomde dat het meer is ontstaan uit een druppel van de heilige Ganges. Sindsdien is het een bedevaartsoord voor alle hindoes van het eiland. Tempels rondom het heilige water en een 32 meter hoog standbeeld van hindoegod Shiva maken de plek een bezoekje waard.
En dan is er Port Louis, de hoofdstad van het eiland. Ingeklemd tussen het Moka-gebergte en de blauwe zee fungeerde de stad lange tijd als tussenstop voor schepen op doorreis. Tegenwoordig is het een prettige, drukke stad waar de bevolking vooral komt werken en winkelen. Een moderne winkelpromenade loopt over in een gezellige, rommelige markt waar verkopers kruiden, fruit en koeienkoppen verkopen. ,,Wil je mijn winkel bekijken? Dan krijgt je vriendin een zakje verse vanille cadeau,” belooft een koopman aan een Britse toerist. Zelfs opdringen gebeurt hier met beleid.

Leeuwen
Natuurlijk is niet iedereen het eens met het rustieke karakter van Mauritius. Om het eiland wat spannender te maken, is daarom een aantal opmerkelijke uitstapjes bedacht. Zo heeft Mauritius heuse onderwaterscooters waarmee je tot een diepte van drie meter naar vissen kunt gluren. Is dat niet speciaal genoeg? Boek een mini-onderzeeër, trek je mooiste kleren aan en prik een vorkje onder de zeespiegel.
Aan land kun je met leeuwen wandelen. Bij de afwezigheid van wilde dieren importeerde het eiland een stel leeuwen waarvan de nakomelingen tam werden gemaakt. Toeristen kunnen nu een rondje met de enorme dieren maken. Macho’s bedanken voor die eer en boeken een dagje in Domaine du Chasseur, een natuurpark waarvan het jachtbeleid hand in hand gaat met toerisme. Voor 700 euro kun je hier op herten schieten en natuurlijk mag je je jachttrofeeën houden.
Het zijn de ietwat geforceerde extremen van een verder gladgestreken bestemming. Mauritius moet het niet hebben van zijn meeslependheid of hippe uitstraling. In plaats daarvan blinkt het uit in kalmte en discretie. Met alleen het geluid van de zee is het, getrouwd of niet, goed bijkomen op dit suikereiland. Toch kreeg de receptie van tophotel Royal Palm ooit een telefoontje van een woedende toerist. Een gast klaagde over lawaai op zijn peperdure kamer. Toen een medewerker ter plaatse niets hoorde, zuchtte de klager diep:  ,,Hoort u het dan niet? De zee. Ik hoor constant de zee. Belachelijk.” Hij schudde zijn hoofd, checkte uit en vertrok.
//
UIT  & THUIS

De reis

Een retourticket met Air Mauritius kost ruim 1000 euro. Met een overstap in Londen, Dubai of Parijs duurt de reis rond de zestien uur. Eenmaal op het eiland kan direct de zwemkleding aan, het is op Mauritius hooguit drie uur later, dus van een jetlag heeft de reiziger amper last.

Overnachten
Tophotels zijn oververtegenwoordigd op Mauritius. Hotelketen Beachcomber runt acht hotels op het eiland, uiteenlopend van lekker luxe (Le Mauricia) tot enorm overdadig (Royal Palm). Een nachtje Beachcomber begint bij € 112, – en het ontbreekt je dan aan niets. Word je liever niet in een golfkarretje over aangeharkte resorts gereden? Doe een stapje terug in bijvoorbeeld Sous le Badamier Guest House waar je vanaf 34 euro per nacht in een single room kunt slapen.

Geld
Voor 1 euro koop je ongeveer 39 Mauritiaanse rupee. een flesje Phoenix, the famous beer of Mauritius, kost zo’n 75 rupee.

Beste reistijd
Mauritius ligt ten zuiden van de evenaar.  En dus is het er winter wanneer het in Nederland zomer is, voor zover je van winter kunt spreken op het tropische eiland waar de temperatuur nooit verder zakt dan 18 graden. Omgekeerd breekt in november de zomer aan. In die periode  kan het 35 graden worden. Het zeer stabiele klimaat maakt Mauritius het hele jaar door aantrekkelijk. De watertemperatuur varieert gedurende het jaar tussen de 22 en 27 graden.

December 21st, 2010 at 8:43 pm

Posted in

53 Responses to 'Bijkomen op een eiland van suiker'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Bijkomen op een eiland van suiker'.

 1. .

  ñïñ!…

  luke

  7 Feb 15 at 4:24 am

 2. .

  ñýíêñ çà èíôó….

  hector

  7 Feb 15 at 8:22 am

 3. .

  ñïñ çà èíôó!!…

  Rex

  7 Feb 15 at 8:54 am

Leave a Reply