René van der Meer / freelance redacteur

Treffende teksten. Print en online.

Hoe ik journalistiek ontgroend werd
door Jules Deelder

Mijn vrienden zaten die dag gewoon op school. Ik liep in maart 1999 als een van de ‘razende reporters’ door de Haagse Statenhallen om namens de Dag van de Literatuur verslag te doen van dit tweejaarlijkse evenement.

Het was een openbaring. Niet alleen om eens kennis te maken met een wereld buiten Doorn en Wijk bij Duurstede – zo’n beetje het decor van mijn totale middelbareschooltijd -, maar vooral omdat mijn taak die dag me uitstekend beviel. Een opsteker voor iemand die na zijn middelbare school journalistiek wilde studeren.

De opdracht was simpel: interview Bart Chabot en Jules Deelder na hun dubbeloptreden, over in principe alles waarover je ze wilt interviewen. Eenmaal ter plaatste, bleek Chabot ziek en zo moest Deelder de klus in zijn eentje klaren. Het ging, maar niet van harte en de Rotterdammer leek opgelucht toen het slotapplaus klonk.

Dit was mijn kans. Ik schoot uit mijn stoel en zocht zo snel ik kon een ingang naar de coulissen. Die was snel gevonden en daar trof ik Deelder met, ik denk, een manager. Twee verbaasde blikken. Korte uitleg van mij. Nog steeds twee verbaasde blikken. ‘Ja, nu even niet’, klonk het kortaf uit de mond van, ik denk, een manager. ‘Wanneer dan wel?’, vroeg ik snel. ‘Om negen uur, onder de grote klok van het station’, antwoordde Deelder bits. En daar kon ik het mee doen.

Ik kan me niet meer herinneren of ik de moed al had opgegeven, toen ik Jules Deelder een paar uur later tussen de scholieren door de gang zag slalommen. Dit was mijn herkansing. Zonder te aarzelen trok ik Deelder een tweede keer aan zijn jas. Hij bleek een stuk rustiger dan eerder en wilde best wat vragen beantwoorden.

Mijn vrienden zaten die dag gewoon op school. Ik, net vier maanden achttien, stond hier toch maar even mooi met meneer Deelder te praten. Goed, de vragen sloegen nog nergens op, maar dat vertel ik niemand erbij, wanneer ik ze onderstaande foto laat zien die dat moment toevallig is gemaakt door Edwin de Vries. Mijn journalistieke ontgroening, in zwart-wit:

Written by admin

February 28th, 2013 at 8:57 am

Posted in Blog

52 Responses to 'Hoe ik journalistiek ontgroend werd
door Jules Deelder'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Hoe ik journalistiek ontgroend werd
door Jules Deelder'.

 1. .

  thanks for information!!…

  Gerald

  9 Feb 15 at 11:17 pm

 2. .

  tnx….

  Scott

  11 Feb 15 at 8:23 am

Leave a Reply