René van der Meer / freelance redacteur

Treffende teksten. Print en online.

“Ik ben geen slecht persoon”

CJP Magazine / 2009

Een nieuwe plaat, een nieuwe vriend en een nieuwe band. Als dat Anouk niet is die voor de zoveelste keer de bezem door haar leven haalt. Toch is ze niet van plan om nog jaren zo door te jagen. “Als er iemand komt die mij omver blaast, geef ik het stokje zo door.”

Even over je nieuwe album, For Bitter or Worse. Afgaande op de bloederige hoes en de titel lijkt het alsof je een Death Metal plaat hebt afgeleverd. Grapje zeker?
“Ja, goed hè? Als je tegenwoordig nog cd’s wilt verkopen, kun je maar beter een shockerende hoes hebben. Nou, deze valt wel op. De hoes geeft aan hoe je in je leven een hoop tikken kunt krijgen zonder je strijdlust te verliezen. Dat samen met de titel vond ik mooi misleidend, want For Bitter or Worse klinkt juist heel veelzijdig en soulvol.”

Je koos voor dit album voor een nieuwe band
Lachend: “Alweer.”

Ja, je zegt het zelf al. Het is nogal een issue als jij nieuwe bandleden kiest.
“Ja, Anouk Ontslaat Band, is dan het grote nieuws. Terwijl dat nergens op slaat. Het is als soloartiest heel gebruikelijk om je begeleidingsband te verversen. Trijntje Oosterhuis en Candy Dulfer doen het elke maand, ofzo. Maar daar hoor je niemand over. Geen idee waarom het bij mij steeds zo’n punt is. Mensen willen een nieuwtje en blazen zoiets dan op, denk ik. Ik wilde gewoon weer eens met nieuwe muzikanten werken.”

Maar jij wilt wel heel vaak wat anders. Of lijkt dat maar zo?
“Ja, leuk toch? Het is toch tof om steeds nieuwe, talentvolle mensen te ontmoeten? Anders is het ook zo saai.”

De enige rode draad in je leven lijkt Bart van Veen met wie je vanaf het begin muziek schrijft. Waarom ben je nog niet op hem uitgekeken?
“Bart is inderdaad een blijver. Samen met Barney die vanaf het begin mijn geluid doet. Tja, jeetje, Bart. Hij een van mijn beste vrienden en komt met goede ideeën. Nu doen andere muzikanten dat natuurlijk ook, maar wanneer Bart iets speelt, voel ik daar gelijk iets bij. Dat heb ik niet met iedereen.”

Hoe schrijf je muziek?
“Gewoon, iemand gaat zitten, ik zeg ‘speel maar’ en zing er iets overheen. In blabla-Engels, zoals een kind Engels zingt, ontstaat zo een melodie die ik vervolgens uitwerk.”

Zo makkelijk?
“Nummers schrijven kost me totaal geen moeite. Pas bij het afmaken van songs moet ik doorzetten. Ik wil meestal meteen weer verder met iets anders.”

We zitten nu heel normaal met elkaar te praten. Waar is die onaangepaste Anouk met een veel te grote bek, die je volgens veel mensen bent?
“Weet je, ik zal niet beweren dat ik een heel makkelijk persoon ben. Ja, ik ben eigenwijs. Maar ik ben geen slecht persoon. Ik ben eigenlijk een heel erg lief, verzorgend iemand. Serieus. Als ik je eenmaal in mijn hart sluit, is dat forever. Het boeit me echter geen fuck wanneer iemand het tegendeel denkt. De mensen om me heen weten hoe ik echt ben. En dat is belangrijk.”

Hoe komt het dan dat mensen een ander beeld van je hebben?
“Geen idee. Kijk, ik was net twintig toen ik bekend werd en was toen misschien minder aardig dan nu. Ik was nogal zelfdestructief. Maar ik word straks 35, ik verander ook. Het klinkt misschien cliché, maar sinds ik kinderen heb, is er een hoop op zijn plek gevallen. Maar mensen willen soms een stempel op iemand drukken, anders is er ook geen hol meer aan. Ze doen maar. I don’t care.”

Jij bent ooit ontdekt door Barry Hay van Golden Earring. Programma’s als Idols bestonden toen nog niet. Had je anders meegedaan aan zo’n talentenjacht?
“Nooit. Want het slaat nergens op, vind ik. In één klap zo beroemd worden en dan sane blijven, ik geloof daar niet in. Ik heb vanaf mijn zestiende in half lege kroegen gestaan waar niemand applaudisseerde. Hé, zo leer je het. En zo waardeer je het als je jaren later voor 30.000 man speelt. Daarnaast is het niveau van Idols hier belachelijk. Het is een fokking aanfluiting. Bij de Amerikaanse Idols zie ik lui waar ik niet naast durf te staan, zo goed zijn ze. Hier niet. Als je de Amerikaanse Idols onze Idols laat zien, denken ze gewoon dat het fokking Banana Split is. Dat kan niet anders. Afgrijselijk is het.”

Hoe komt dat?
“Ze zullen er wel zijn hoor, echte talenten. Maar bij Idols zie ik ze niet. Geen idee waarom niet. Misschien zit er een verkeerde jury.”

Waarom ga jij er dan niet zitten?
“Oh, dat is me vaak genoeg gevraagd. Maar dat lijkt me geen goed idee. Ik zou alles tot op de grond afbranden.”

Maar eenmaal in de jury kun jij het ware talent eruit vissen, toch?
“Nee, want ik heb niets met mensen die zo desperate zijn om beroemd te worden. Ik houd meer van iets unieks, met wat bescheidenheid. Iemand die misschien niet doorheeft hoe bloody goed ‘ie is. Ik ben op zoek hoor, naar iemand die mij terug naar mijn moeder zingt. Ik houd internet in de gaten en kijk om me heen. Als er iemand komt die mij omver blaast, geef ik het stokje zo door. I’ll give everything. Songs, productie, alles.”

Waarom?
“Wat heeft het voor zin om met nieuw talent te concurreren? Daar voel ik niks voor. Ik ben liever onderdeel van iets nieuws door zo iemand te helpen. Dat lijkt me te gek en volgens mij kan ik dat ook. Tot nu toe kom ik alleen bar weinig veelbelovends tegen. En dus zit mijn taak er nog niet op, haha. Ik ga door tot er een opvolger is.”

Met tegenzin lever je straks weer een plaat in, hopend dat je wordt afgelost?
“Nee hoor. Sowieso wil ik het in de toekomst anders gaan aanpakken. Ik wil op mijn 45ste geen clipjes meer hoeven maken. Ik wil tegen die tijd niet meer bezig zijn met de Top 40. Ik wil niet concurreren met bloedmooie meisjes van 18. Sorry, daar heb ik gewoon geen zin in. Ik ga liever een andere kant op. Kleinere zalen met af en toe iets groots. Puur om de muziek en op een manier die bij mijn leeftijd past. Ik ga niet als Madonna op mijn 50ste in een kort broekje, met twee staartjes en een lolly in mijn smoel op het podium staan. That’s just pathetic.”

Ja?
“Ja! Verschrikkelijk. Toen ik haar concert vorig jaar zag, dacht ik: zo wil ik het dus niet. Vreselijk. Het is gewoon over voor haar. Klaar. Het is niet sexy en geloofwaardig meer. Het maakt niet uit of ze twee keer per dag in de sportschool staat, met d’r bottenkont. It’s over. Ze kan niet zingen en de rest van haar attitude, looks en songs zijn gewoon niet sterk genoeg meer. Done. Stop ermee, ga op een eiland genieten van je geld en familie, maar nok er mee.”

Jou vinden we over 15 jaar dus op een eiland terug?
“Nee, want ik kan zingen. En zonder dat ik me met hen wil vergelijken, neem ik graag een voorbeeld aan artiesten als Tom Waits en Bonnie Raitt. Zij spelen wereldwijd in kleine zalen die standaard in drie minuten uitverkocht zijn. En dat terwijl ze niet elke dag in de sportschool staan, niet in de top 40 staan en al twintig jaar geen clips meer maken. De mensen komen naar hun optredens voor de muziek. En that’s where you want to be, zeker naarmate je ouder wordt en het minder om looks en attitude draait. Neem Pink. Dat is toch niet te geloven? Zij staat nog steeds boos in clips met spullen te gooien. Grow the fuck up. Het lijkt me heel vermoeiend om zo ergens in te blijven hangen. Ik ga liever waardiger met mijn leeftijd mee. In kleine zalen staan omdat ik dat wil, niet omdat het moet.”

Jij kan tegen die tijd het grote succes wel missen?
“Ik denk het wel. Het wordt een keer minder, dat is een feit. Daar draai ik niet omheen. Ik denk niet dat ik daar veel moeite mee zal krijgen. Als ik wil kan ik elke avond optreden, maar dat doe ik niet. Ik heb die need niet. Negen of tien concerten per jaar vind ik genoeg. Ondertussen houd ik goed in de gaten wat mijn plek is. Zodoende denk en hoop ik het zo te kunnen sturen dat het afgelopen is, als ik wil dat het afgelopen is. Maar dat dénk ik nu allemaal, hè. Ik weet het pas zeker als het zover is. Kom tegen die tijd maar eens vragen of ik gelijk heb gehad.”

BIO
Anouk

Anouk Teeuwe is begin twintig wanneer Barry Hay van Golden Earring haar muzikale talent ontdekt en voorstelt om muziek met haar te maken. Inmiddels zijn we dertien jaar verder hoort Anouk tot de absolute top van de Nederlandse popmuziek. Zelf ziet ze haar platen het liefst in het bakje ‘diversen’ staan, aangezien ze zowel rock, soul, blues en pop maakt. Haar nieuwe album For Bitter or Worse verscheen op 18 september.

July 19th, 2010 at 7:47 pm

Posted in

61 Responses to '“Ik ben geen slecht persoon”'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to '“Ik ben geen slecht persoon”'.

 1. .

  ñýíêñ çà èíôó!!…

  alex

  22 Jan 15 at 2:03 am

 2. .

  thank you!!…

  tim

  22 Jan 15 at 2:32 am

 3. .

  ñïñ!…

  Herbert

  23 Jan 15 at 3:40 am

 4. .

  ñïñ çà èíôó!!…

  nelson

  23 Jan 15 at 4:12 am

 5. .

  ñïñ!!…

  Tracy

  23 Jan 15 at 4:39 am

 6. .

  thanks for information….

  Walter

  25 Jan 15 at 1:44 pm

 7. .

  ñïàñèáî!…

  orlando

  28 Jan 15 at 3:01 pm

 8. .

  good!!…

  Ricardo

  31 Jan 15 at 12:34 am

 9. .

  thanks!…

  Manuel

  4 Feb 15 at 3:09 pm

 10. .

  tnx for info….

  floyd

  5 Feb 15 at 12:08 am

 11. .

  thank you….

  Joshua

  5 Feb 15 at 9:14 pm

Leave a Reply